Terug naar het overzicht

Onderzoek Manuscripten Anne Frank

Het Huygens ING en de Anne Frank Stichting (Amsterdam) werken samen aan een editiewetenschappelijk en geschiedkundig onderzoek naar de manuscripten van Anne Frank. Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van Anne Frank als schrijfster en op de gebeurtenissen die zij beschrijft.

Het meest bekend is Annes rood-wit geruite dagboek dat zij op 12 juni 1942 voor haar dertiende verjaardag kreeg. In het Achterhuis had zij dit eerste dagboek binnen een half jaar al nagenoeg volgeschreven en ging ze verder in andere cahiers. Twee hiervan zijn bewaard gebleven. Daarnaast zijn er ruim tweehonderd bladen doorslagpapier (ook wel ‘losse vellen’ genoemd) waarop Anne haar dagboeken vanaf het voorjaar van 1944 heeft herschreven. Deze versie hoopte zij na de oorlog als ‘roman van het Achterhuis’ te kunnen publiceren. Verder schreef zij korte verhalen en hield ze een kasboek bij met citaten uit de boeken die ze tijdens de onderduik las. Ook deze teksten maken deel uit van het onderzoek.

Met behulp van de innovatieve technieken en editiewetenschappelijke expertise van het Huygens ING worden de manuscripten van Anne Frank optimaal onderzocht. De teksten worden integraal geanalyseerd en met elkaar vergeleken, inclusief alle wijzigingen die Anne erin heeft aangebracht. Naast deze tekstuele analyse worden ook historische aspecten, dwarsverbanden en achtergronden van de teksten onderzocht.