Mondriaan editieproject

Looptijd: Januari 2018 - December 2028
Subsidieverstrekker: International Music and Arts Foundation, het Gieskes-Strijbis Fonds, Stichting Dioraphte, Stichting Virtutis Opus, het Prins Bernhard CultuurFonds en Stichting Hartenfonds
Opvallend: Het Mondriaan editie project zal alle brieven en theoretische geschriften van Piet Mondriaan beschikbaar maken als een bron voor de wetenschap en het grote publiek.
Valorisatie: Een digitale editie van alle geschriften van Mondriaan; diverse tentoonstellingen in samenwerking met o.a. het Kunstmuseum Den Haag en RKD; en een maandelijkse webblog op de projectwebsite.

Piet Mondriaan (1872-1944) behoort tot de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Zijn ideeën zette hij uiteen in ongeveer 75 teksten die slechts gedeeltelijk zijn gepubliceerd. Ook zijn omvangrijke correspondentie bevat een schat aan gegevens over zijn werk, zijn kunstopvattingen en zijn persoonlijk leven. Een wetenschappelijke uitgave van de complete correspondentie en theoretische teksten van Piet Mondriaan is al decennialang een desideratum in de internationale kunsthistorische en museale wereld. Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het RKD – Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis werken samen in het Mondriaan Editieproject om deze onmisbare kunsthistorische bronnen online beschikbaar te stellen. Alle brieven en opstellen worden in de originele taal en in Engelse vertaling aangeboden, inclusief facsimile’s van de originelen. De teksten worden (in het Engels) geannoteerd, voorzien van afbeeldingen van genoemde kunstwerken en verder aangevuld met historische documenten zoals portret- en atelierfoto’s. Als onderdeel van het project is ook Mondriaans complete oeuvre in een online catalogue raisonné gepubliceerd.

De online teksteditie verschijnt op the Mondrian Papers in vier delen. Het eerste deel is gepland in 2020. Het zal de brieven en opstellen bevatten uit Mondriaans Nederlandse jaren (1892-1919). Nog drie delen zullen verschijnen tussen 2022 en 2028.

Het Gemeentemuseum Den Haag is partner in het project, dat wordt gesubsidieerd door de International Music and Arts Foundation, het Gieskes-Strijbis Fonds, Stichting Dioraphte, Stichting Virtutis Opus, het Prins Bernhard CultuurFonds en Stichting Hartenfonds.

In de pers

Podcast Kunsthoop, interview met Leo Jansen en Wietse Coppes (conservator RKD)