05-03-2020

Vier nieuwe brieven van Piet Mondriaan ontdekt

Het RKD heeft vier tot nog toe onbekende brieven van Piet Mondriaan ontdekt in het archief van de Hollandsche Kunstenaarskring. De brieven zullen worden toegevoegd aan het door Huygens ING en RKD geleide Mondriaan Editieproject.

In februari 2020 verwierf het RKD het archief van de Hollandsche Kunstenaarskring. Het bevat in totaal 31 stukken uit de periode 1914-1957, waaronder tot nog toe onbekende brieven van onder andere Mondriaan, Sluijters, Gestel en (Charley) Toorop. De brieven van Mondriaan zullen worden toegevoegd aan het Mondriaan Editieproject: de digitale, wetenschappelijke uitgave van de complete correspondentie en theoretische geschriften van Piet Mondriaan.

Hollandsche Kunstenaarskring

De Hollandsche Kunstenaarskring was een kleine vooruitstrevende kunstenaarsvereniging, waar Piet Mondriaan lid van was. Omdat er geen jury was waren de zittende leden onder meer verantwoordelijk voor het voordragen van nieuwe leden. Uit de vier tot nog toe onbekende brieven van Piet Mondriaan blijkt dat hij zijn vrienden Peter Alma, Albert Hulshoff Pol en Bart van der Leck aanbeveelt als lid. Ondanks de andere – minder radicaal abstracte – koers die zij varen.

De Hollandsche Kunstenaarskring werd opgericht in de zomer van 1913, toen enkele leden van vereniging Sint Lucas zich losmaakten van de in hun ogen behoudende vereniging. Het betrof een nieuwe lichting kunstenaars, vanwege hun kleurgebruik ‘de blauwen’ genoemd, die zich afzette tegen de conservatief schilderende ‘bruinen’, die bestonden uit volgers van de Haagse School. Tot de ‘blauwen’ behoorden Leo Gestel, Kees Maks en Hendrik Jan Wolter. De door hen opgerichte Hollandsche Kunstenaarskring was een kleine vereniging met ongeveer twintig leden. De zorgvuldig geballoteerde kunstenaars, waaronder Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Leo Gestel, Charley Toorop, Lodewijk Schelfhout en Valentijn Edgar van Uytvanck, exposeerden op vaak spraakmakende, jaarlijkse tentoonstellingen in het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Meer informatie op www.mondrianpapers.org.