30 oktober

Nacht van de Geschiedenis


Locatie Rijksmuseum
Aanvang/einde 20:00 uur tot 23:00 uur

Tijdens deze Nacht richten we de spotlights op het thema (On)gezien Werk. In tegenstelling tot vorige jaren wordt er nu overal in het museum gewerkt! Per locatie of eeuw komt een subthema aan bod: van verloren stemmen in de Special Collections en op de afdelinge Middeleeuwen en Renaissance, tot arbeidsmigratie op de vroege en late 20ste eeuw, en van werken met een beperking in de Bibliotheek tot genderverhoudingen op de 17de eeuwse werkvloer.

We kijken of we meer te weten kunnen komen over anonieme ambachtslieden uit de Middeleeuwen. En waar we de sporen van gedwongen arbeid in de vorm van slavernij terug zien. We proberen antwoord te vinden op de vraag waarom er meer mannelijke dan vrouwelijke schilders in het Rijksmuseum hangen en hoe arbeidende mensen met een beperking worden verbeeld in prentkunst. Deze Nacht staat de collectie van het Rijksmuseum centraal en kan je op zaal met conservatoren, onderzoekers, schrijvers, muzikanten en vele andere experts persoonlijk in gesprek gaan.

Voor dit evenement gelden de richtlijnen van de overheid. Daarom vragen we je bij de ingang om een coronatoegangsbewijs. Dit kan zijn een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Met CoronaCheck of via CoronaCheck.nl kun je deze coronabewijzen aan ons laten zien.

We organiseren De Nacht van de Geschiedenis met met het Rijksmuseum, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Black Achievement Month, het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) en Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Het evenement is mede mogelijk gemaakt door adviesbureau Berenschot en het Prins Bernhard Cultuurfonds.