Nederlands | English

De Prize Papers zijn documenten die door Britse kapers in de periode 1652-1815 op vijandelijke schepen werden buitgemaakt. Zij worden bewaard in het archief van het High Court of Admiralty in The National Archives te Kew (Londen). Ongeveer een kwart van de Prize Papers is afkomstig van Nederlandse schepen. Deze deelcollectie – circa 1000 dozen – bevat naast scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en ondervragingen van bemanningsleden ook zo’n 38.000 zakelijke en particuliere brieven. De brieven zijn uit alle lagen van de samenleving afkomstig en de meeste hebben hun bestemming nooit bereikt.

Onderzoek

Door hun grote variëteit zijn de Prize Papers zeer geschikt voor verschillende typen van onderzoek. Prize Papers zijn daarom voor uiteenlopende onderzoeksvragen te gebruiken, bijvoorbeeld voor ontwikkelingen in taal en dialect, handel, materiële cultuur, sociale relaties en kennisoverdracht van de 17e tot in de 19e eeuw. Een groot internationaal onderzoeksproject van de universiteiten van Oxford en Birmingham onder leiding van Jelle van Lottum richtte zich aan de hand van de ondervragingen van bemanningsleden op de migratie van zeelieden en de verspreiding van menselijk kapitaal. Dit onderzoek werd gefinancierd door de Economic and Social Research Council (2011-2016).

Door de Sailing Letters, een project van de Koninklijke Bibliotheek uit 2004, raakten de Prize Papers onder een brede groep van Nederlandse onderzoekers bekend. Om deze rijke en veelzijdige bron verder bekend te maken, zijn tussen 2008 en 2013 vijf Sailing Letters Journaals verschenen.

01 VERANTWOORDING DSC02405 32-1845-1


Conservering en digitalisering

De toekenning eind 2015 van een omvangrijke subsidie aan Huygens ING door Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, maakte het mogelijk 144.000 pagina’s geselecteerde documenten te laten conserveren en digitaliseren.

High Court of Admiralty

The National Archives, HCA 30/342, gescand document


Deelproject: VRE

Om al het gedigitaliseerde materiaal in een gestructureerde omgeving voor  wetenschappers en geïnteresseerden toegankelijk te maken, ontwikkelde het Huygens ING een Virtual Research Environment (VRE). De VRE wordt gefinancierd door Samenwerkende Maritieme Fondsen. De website staat sinds 21 juni 2019 online.

Contact

prizepapers@huygens.knaw.nl

Verwijzing naar Nederlandse websites:

www.gahetna.nl   (zoekterm: Sailing Letters)

www.brievenalsbuit.nl

www.gekaaptebrieven.nl

www.brill.com   (zoekterm: Prize Papers Online)

www.metamorfoze.nl