02-12-2022

Volledige correspondentie van Constantijn Huygens online beschikbaar

Amsterdam, 2 december 2022 – Vanaf 2 december 2022 is de digitale editie van de briefwisseling van Constantijn Huygens (1596-1687) volledig online beschikbaar. Deze editie maakte het Huygens Instituut in samenwerking met NL-Lab.

Op 2 december lanceerde het Huygens Instituut de volledige digitale editie van alle tot nu toe bekende brieven van en aan Constantijn Huygens met ruim negenduizend brieven. Dat zijn er zo’n tweeduizend meer dan in de gedrukte editie van ruim honderd jaar geleden. De lancering vond plaats in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag tijdens het congres ‘Constantijn Huygens. Een leven in brieven’. Gerenommeerde experts vertelden aan de hand van zijn brieven over de veelzijdigheid van Huygens.

Hoewel Constantijn Huygens voor velen vooral bekend is als dichter, was zijn belangrijkste rol die van dienaar van de Oranjes. Hij was secretaris van zowel stedendwinger Frederik Hendrik als Willem II. Zijn briefwisseling geeft inzicht in talrijke belangrijke gebeurtenissen en in de levens van invloedrijke personen uit de zeventiende eeuw. Daarnaast blijkt dat Huygens niet alleen dichter, diplomaat, geleerde, componist en architect was, maar ook parfumeur, een aspect waaraan tot nu toe weinig aandacht is besteed.

Dankzij de inspanningen van Ineke Huysman en haar team is de editie te doorzoeken op datum, correspondent, plaats van verzending en vindplaats. Van elke brief is een digitale afbeelding van de originele brief toegevoegd met links naar gedigitaliseerde edities. Veel brieven zijn voorzien van een transcriptie en een hedendaagse vertaling.

Bij uitgeverij Catullus verscheen onder redactie van Ineke Huysman en Ad Leerintveld Constantijn Huygens. Een leven in brieven, een bloemlezing met 38 brieven. Diverse experts uit Nederland en België plaatsen deze brieven in hun historische context en geven daarmee inzicht in Huygens’ grote veelzijdigheid. Ook is een geurkaars geproduceerd naar Huygens’originele recept voor ‘Rieckend water van mijn moeder’.