Brieven van de Hollandse en Friese stadhoudersvrouwen 1605-1725

Dit project is gewijd aan de brieven van zes vooraanstaande vrouwen uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag: Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675), Mary Stuart (1631-1640) en Mary II Stuart (1662-1694), en die van het Friese Hof in Leeuwarden: Sophia Hedwig von Braunschweig-Wolffenbüttel (1592-1642), Albertine Agnes van Oranje-Nassau (1634-1696) en Henriëtte Amalia von Anhalt Dessau (1666-1726). De meeste brieven van deze zes vorstinnen waren tot nu toe niet ontsloten, noch gedigitaliseerd. Deze digitale editie maakt het mogelijk om nieuw wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar de invloed die deze vrouwen hadden op de politieke, culturele en sociale processen, zowel binnen als buiten de zeventiende eeuwse Republiek der Verenigde Nederlanden.

In samenwerking met Koninklijke Verzamelingen Den Haag en Oxford University’s (Women) Early Modern Letters Online, (W)EMLO, heeft het Huygens ING bijna 4.000 brieven bewerkt en beschikbaar gesteld via de portal van EMLO. Hierin is de metadata van het volledige corpus niet alleen integraal doorzoekbaar, maar iedere stadhoudersvrouw heeft ook een eigen catalogus waarin de correspondentie ook afzonderlijk te raadplegen is.

Momenteel wordt gewerkt aan de toevoeging van de correspondenties van Anna van Egmond, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon, Louise de Coligny, Marie-Louise van Hessen-Kassel, Anna van Hannover en Wilhelmina van Pruisen.