01-11-2023

People Movement Stories geopend in Nationaal Archief

Op 1 november is in het Nationaal Archief de tentoonstelling ‘Australia and the Netherlands. People Movement Stories’ geopend. Daarin vertellen twaalf mensen het verhaal over hun migratie naar AustraliĆ« of Nederland.

Deze twaalf hoofdpersonen vertellen onder andere over hun motivaties, over de reis en de aankomst in hun nieuwe thuis. Aan de hand van de persoonlijke verhalen reist de bezoeker mee met de migrant. De tentoonstelling verbindt dat verhaal met officiĆ«le overheidsdocumenten, films, foto’s. De bezoeker ontdekt zo hoe de migratiebeweging tussen beide landen de afgelopen jaren veranderde en hoe migranten na aankomst hun leven opnieuw vorm gaven.

De opening van de tentoonstelling markeert de aftrap van het uitbreiden van de website migrant.huygens.knaw.nl met vijf nieuwe verhalen en gedigitaliseerde collecties van het Nationaal Archief Australiƫ en het Nationaal Archief Nederland. Migranten laten sporen na in de documentencollecties van lokale, regionale en nationale archieven, maar ook in beeldbanken en multimedia archieven, zowel in het land van vertrek als in het land van bestemming.

Samenwerking en verbinding

Binnen het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking werkt het Nationaal Archief samen met het Nationaal Archief Australiƫ aan het digitaliseren en online toegankelijk maken van deze archieven. Met het project Migrant, Mobilities and Connection (MIGRANT) ontwikkelt het Huygens Instituut methoden om deze verspreide migrantencollecties digitaal te verbinden.

De tentoonstelling in het Nationaal Archief is geopend door de ambassadeur van Australiƫ in Nederland, Dr. Greg French. Het werd in 2022 gemaakt ter gelegenheid van tachtig jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Australiƫ en was eerder ook te zien in Perth, Australiƫ. De tentoonstelling is financieel mogelijk gemaakt door de Australische ambassade in Den Haag en de Nederlandse ambassade in Canberra.

People Movement Stories is vrij toegankelijk en t/m 2 februari 2024 te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur in het publiekscentrum van het Nationaal Archief.