Onderzoeksgroep Digitale Edities
Specialisatie 18e- en 19e-eeuwse literatuur; vrouwelijk auteurschap
Contact suzan.van.dijk@huygens.knaw.nl
+31 (0)20-2246810

Biografie

Suzan van Dijk studeerde Frans en Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht en aan de Université Paris-IV. Zij werkte twintig jaar, part-time, als docent Frans in het VWO en verrichte daarnaast onderzoek. Zij promoveerde in 1988 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit Nijmegen) op het proefschrift Traces de femmes. Présence féminine dans le journalisme français du XVIIIe siècle.

Vanaf 1992 zette zij haar onderzoek voort aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Zij nam rond 2000 het initiatief om een database op te zetten en in te richten ten behoeve van grootschalig onderzoek naar de rol en de positie van vrouwen in het literaire veld vóór de vroege 20e eeuw. Via financieringen door NWO, SURF, COST, CLARIN, HERA leidde dit tot het ontstaan van een internationaal netwerk dat nu een DARAH Working Group is (Women Writers in History; ca. 90 leden). Sinds begin 2008 is zij gastonderzoeker bij het Huygens Instituut. In dat jaar bezette zij ook de Marie Jahoda leerstoel voor Gender Studies aan de Ruhr-Universität Bochum; zij is Honorary member van de Universiteit van Nova Gorica (Slovenië).

Haar onderzoek betreft :

  1. de productie van (Franse en Nederlandse) vrouwelijke auteurs (18e en 19e eeuw) en de receptie van hun werk. De uit haar onderzoek voortgekomen samenwerking met collega onderzoekers uit binnen- en buitenland leidde tot het opzetten en verder ontwikkelen van een gezamenlijke database, de NEWW VRE (NEWW: New approaches to European Women Writers). Dat gebeurde in het kader van een serie projecten, laatstelijk COST IS0901 Women Writers in History (2009-13), CLARIN-NL: COBWWWEB (2013-14) en HERA Travelling TexTs (2013-16). Sinds begin 2017 functioneert dit netwerk als een DARIAH Working Group, eveneens genaamd Women Writers in History;
  2. de persoon, het werk en de correspondentie van Belle van Zuylen (Isabelle de Charrière);
  3. daarbij wordt onderzocht en uitgetest in hoeverre ook vrijwillige medewerkers, als “citizen scientists”, bij de werkzaamheden kunnen worden betrokken.