Afdeling Datamanagement
Specialisatie Research management, information retrieval, evaluation, natural language processing (NLP) en crowdsourcing

Biografie

Maria Eskevich (1983) studeerde Computational Linguistics en Speech Technologies aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. In 2014 promoveerde ze aan Dublin City University op een onderzoek naar spoken document retrieval.
Als postdoctoraal onderzoeker werkte ze aan multimedia search en hyperlinken bij EURECOM in Frankrijk en aan beleid voor tekst- en datamining en open access bij de Radboud Universiteit.
In 2017-2023 werkte ze bij CLARIN ERIC als Central Office Coordinator, waar ze zich richtte op wetenschappelijk management van onderzoeksprojecten en diverse grootschalige evenementen zoals de CLARIN Annual Conference en de reeks van ParlaCLARIN-workshops.
Als organisator van diverse benchmarking campagnes zoals MediaEval, TRECVID, TREC en MLIA, heeft ze een bijdrage geleverd aan de maatschappij en is ze in gesprek gegaan met diverse partijen, zowel in de academische wereld, als in de industrie.
Haar onderzoeksinteresses liggen op het snijvlak van information retrieval, natural language processing (NLP) en crowdsourcing in de context van sociale wetenschappen en (digitale) geesteswetenschappen, implementatie van de FAIR-principes in de levenscyclus van onderzoek via ondersteuning door onderzoeksinfrastructuren, evaluatie van onderzoeksmethoden en implementatie van algoritmen.