22-12-2022

Levensgeschiedenis van zeventiende-eeuws naaktmodel ontrafeld dankzij Golden Agents

Collega Judith Brouwer en Harm Nijboer van de Universiteit van Amsterdam ontrafelden dankzij Golden Agents de turbulente levensgeschiedenis van Aarland Ballochius.

In het midden van de zeventiende eeuw was Aarland Ballochius een heuse beroemdheid in Amsterdam. En niet omdat ze zo’n keurig leven leidde. Ze poseerde als naaktmodel. Ze was de maîtresse van verscheidene rijke en voorname mannen, onder wie een Poolse prins. En samen met haar collega Maria de la Motte bestierde ze een bordeel in een steegje bij de Haarlemmersluis. Al deze activiteiten werden uitgebreid bezongen in liederen en gedichten. Haar naam mag de geschiedenisboekjes niet gehaald hebben, maar destijds was algemeen bekend wie bedoeld werd als er besmuikt over de ‘fameuse juffrouw Aarland’ gesproken werd.

Historici Judith Brouwer (Huygens Instituut) en Harm Nijboer (Universiteit van Amsterdam) ontrafelden de turbulente levensgeschiedenis van deze boeiende vrouw. Hun onderzoek vond plaats in het kader van het uitbreiden van Ecartico, een database/dataset die bij Golden Agents hoort. Een aantal cruciale akten hebben ze kunnen vinden dankzij Handwritten Text Recognition die op een deel van het notarieel archief van het Stadsarchief was losgelaten. Het verslag van hun onderzoek verscheen op 22 december 2022 in het nieuwste nummer van het Maandblad Amstelodamum.