03-09-2018

Koning Willem-Alexander ontvangt eerste exemplaar Wereldgeschiedenis van Nederland

Vrijdag 31 augustus presenteerden we in De Balie in Amsterdam Wereldgeschiedenis van Nederland. Een groot overzichtswerk van het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis dat nieuw licht werpt op onze nationale geschiedenis. Woensdag 29 augustus nam Koning Willem-Alexander het eerste exemplaar in ontvangst tijdens een werkbezoek aan het Humanities Cluster.This week Wereldgeschiedenis van Nederland (World History of the Netherlands) is being published. A great overview of the Huygens Institute for the History of the Netherlands that throws new light on our national history. On Wednesday 29 August, King Willem-Alexander received the symbolic first copy during a visit to Huygens ING.

‘Vergeet wat u op school aan geschiedenis geleerd hebt. Door aandacht voor internationale verbanden en vergelijkingen is ons beeld van het verleden de afgelopen decennia grondig op de schop gegaan. Het verleden is radicaal vernieuwd.’ Zo schrijft hoofdredacteur Lex Heerma van Voss in zijn voorwoord. Wereldgeschiedenis van Nederland vertelt het wereldwijde en tijdloze verhaal van onze geschiedenis; van oermens Krijn, tot orkaan Irma op Sint Maarten. Meer dan honderd Nederlandse historici – van jong tot oud, van aanstormend tot alom geroemd – komen in dit boek aan het woord over uiteenlopende en vaak controversiële onderwerpen.

Dit unieke boek geeft een verrassende internationale kijk op de koers die ons land door de eeuwen heen heeft gevaren en laat aan de hand van talloze ontwikkelingen en gebeurtenissen zien hoezeer de Nederlandse geschiedenis verbonden is met de wereld. Doorspekt met de nieuwste inzichten uit de nationale en internationale geschiedschrijving is Wereldgeschiedenis van Nederland een rijk geïllustreerd standaardwerk dat stof tot nadenken geeft over de internationale wortels van onze nationale identiteit.

Het ambitieuze project stond onder redactie van Marjolein ’t Hart, Marijcke Schillings, Karel Davids, Karwan Fatah-Black, Leo Lucassen, Jeroen Touwen en hoofdredacteur Lex Heerma van Voss. De bijdragen van gerenommeerde wetenschappers als Beatrice de Graaf, Lotte Jensen, Leo Lucassen en Nicoline van der Sijs, en aanstormende namen als Feike Dietz, Nina Geerdink, Ronald Kroeze en Melvin Wevers in Wereldgeschiedenis van Nederland laten op een unieke manier zien wat de Nederlandse geschiedschrijving nu te bieden heeft.

De wereldgeschiedenis van Nederland is een uitgave van Huygens ing i.s.m. Ambo|Anthos uitgevers * 31 augustus 2018 * € 39,50 * gebonden met stofomslag en leeslint * 751 pagina’s * 15 x 23 mm * ISBN 978 90 263 4399 5 * omslagontwerp Nico Richter * ISBN 978 90 263 4400 8 * e-book ca. €14,99