29-04-2021

Inger Leemans gekozen tot nieuw KNAW-lid

Inger Leemans (1971), onderzoeksleider van het met het Meertens Instituut gedeelde NL-Lab, is gekozen tot nieuw lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dat maakte de KNAW woensdag 28 april bekend. Op maandag 13 september wordt zij officieel als nieuwe akademielid geïnstalleerd.

Inger is onderzoeksleider van het NL-Lab bij het KNAW Humanities Cluster, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Project Lead van het Odeuropa Network. Zij onderzoekt historische thema’s die het individuele, het culturele en het maatschappelijke doorsnijden. Met een focus op de vroegmoderne periode van 1500 tot 1850 heeft zij onder meer onderzoek gedaan naar pornografie en de radicale verlichting, emoties in een economische context (bijvoorbeeld op de beurs) en de onontgonnen wereld van geuren in het verleden. Leemans durft originele keuzes te maken, zowel in haar onderwerpen als in haar methoden. Ze was vanaf de start een pionier in digitale geesteswetenschappen, omarmt expertises uit vele disciplines en combineert micro- en macronarratieven. Leemans gebruikt de geschiedenis om na te denken over eigentijdse normen. Haar open houding stelt haar daarbij in staat om ook over gevoelige thema’s de discussie aan te gaan.

De KNAW heeft dit jaar drieëntwintig nieuwe leden gekozen, waaronder drie buitenlandse. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW telt circa vijfhonderdvijftig leden. Een lidmaatschap is voor het leven.