07-04-2021

Martijn Eickhoff nieuwe directeur NIOD

Martijn Eickhoff wordt per 1 september 2021 door de KNAW benoemd als directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Eickhoff is de opvolger van Frank van Vree, die zijn functie in verband met zijn naderende pensionering overdraagt, maar wel bij het NIOD in dienst blijft als programmadirecteur van het onderzoeksproject over Nederlands geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.

Martijn Eickhoff (1967) is sinds 2006 senior onderzoeker bij NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Sinds twee jaar is hij ook bijzonder hoogleraar archeologie en erfgoed van oorlog en massaal geweld bij het Groningen Institute of Archaeology (GIA) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt de geschiedenis, culturele dimensies en nawerking van (grootschalig) geweld en machtswisselingen in Europa en Azië in de negentiende en twintigste eeuw, met een bijzondere nadruk op de ruimtelijke, materiële en transnationale aspecten daarvan.

Politiek, erfgoed en geweld

Een belangrijk onderzoekthema in het werk van Eickhoff is de relatie tussen politiek, erfgoed en geweld. In samenwerking met Marieke Bloembergen (KITLV) onderzocht hij de transformaties van archeologische plekken in koloniaal en post-koloniaal Indonesië. Dit resulteerde in 2020 in de monografie The Politics of Heritage in Indonesia. A Cultural History (CUP).

Eickhoff studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Freie Universität te Berlijn en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de Nederlandse archeologie en de confrontatie met het nationaalsocialisme. In 2005-2006 was hij gastonderzoeker bij het Historische Institut van de Friedrich-Schiller-Universität Jena, waar hij onderzoek deed naar wetenschappelijke SS-Ahnenerbe-expedities in Oost-Europa. In 2007 presenteerde Eickhoff het NIOD-rapport In naam der wetenschap? P.J.W. Debye en zijn Carrière in Nazi-Duitsland, dat de bestuurlijke loopbaan van deze Nederlandse Nobelprijswinnaar in het Derde Rijk beschrijft.

Onafhankelijkheid en dekolonisatie

Naast zijn betrekking aan het NIOD is Eickhoff coördinator van Regionale Studies, een gezamenlijk project van Nederlandse en Indonesische historici, onderdeel van het bredere programma Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië, 1945-1950. Van 2006 tot 2015 was hij verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen als universitair docent cultuurgeschiedenis.