28-09-2018

Huygens ING ontvangt een NWO-groot van 2,5 miljoen euro voor REPUBLIC

Op donderdag 28 september kende NWO 2,5 miljoen euro toe aan het Huygens ING voor het project REPUBLIC. Dit project maakt de Resoluties van de Staten-Generaal online toegankelijk met de modernste technieken.

27 september 2018, Amsterdam – In de Gouden Eeuw werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bestuurd door vertegenwoordigers van de provincies, de Staten-Generaal. De Republiek was een wereldmacht. Met hun besluiten, de zogenaamde ‘Resoluties’, bestuurden de Staten Generaal tussen 1576 en 1796 de Nederlandse samenleving en een koloniaal wereldrijk, en speelden een grote rol bij oorlog en vrede in Europa.

Ida Nijenhuis: ‘Van rebelse regeerders tot wereldheersers in meer een half miljoen pagina’s: REPUBLIC ontsluit de resoluties van de Staten-Generaal en maakt zo vernieuwend onderzoek naar meer dan twee eeuwen wereldgeschiedenis van Nederland mogelijk!’

REPUBLIC biedt straks toegang tot zo’n half miljoen digitale afbeeldingen van handgeschreven en gedrukte pagina’s vol politieke informatie uit de Republiek. Daarnaast zorgt REPUBLIC ervoor dat deze pagina’s ook als digitale tekst beschikbare komen dankzij geautomatiseerde transcripties en gestructureerde tekst die zowel door machine learning als door menselijke correctie zullen worden verbeterd. We zullen automatisch talen, datums, namen (van personen, van geografische plaatsen, van instellingen) en bepaalde tekstelementen identificeren en deze informatie beschikbaar maken in een annotatielaag. Een framework voor gestructureerde gegevens zal gebruikers helpen bij het op onderwerp doorzoeken van de Resoluties. Deze moderne tools zullen toegang bieden tot alle resoluties die door de Staten-Generaal tussen 1576 en 1796 zijn aangenomen.

Lex Heerma van Voss: ‘De Republiek was in de zeventiende eeuw een wereldmacht, en de resoluties van de Staten-Generaal waren zo belangrijk voor de zeventiende eeuw als de besluiten van de Amerikaanse regering voor de twintigste eeuw. Het is prachtig dat we die weelde aan gegevens nu online kunnen ontsluiten.’

REPUBLIC biedt straks een online Open Access Research Environment dat onderzoek mogelijk maakt door historici, politicologen en iedereen die geïnteresseerd is in de praktijk en de ontwikkeling van de politiek in Gouden Eeuw, zowel in Nederland als daarbuiten. Er is immers ook internationaal grote interesse in de geschiedenis van de Nederlandse Republiek. De verwachting is dan ook dat dit nieuwe platform intensief en langdurig gebruikt zal worden, niet alleen door Nederlandse historici en sociale wetenschappers, maar ook door hun collega’s wereldwijd.

Investeringen NWO-groot versterken de mogelijkheden van het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek en de mogelijkheden tot internationale samenwerking. NWO selecteert op basis van wetenschappelijke kwaliteit, nationale functie en maatschappelijk belang de projecten die in aanmerking komen voor de Investeringen NWO-groot.