28 oktober 2019

Manuscript Monday


Locatie Museum Meermanno
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
Aanvang/einde 15:30 uur - 17:00 uur

Het is alweer tijd voor de tweede lezing in de reeks Manuscript Mondays: voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in middeleeuwse boeken: studenten, docenten, onderzoekers en enthousiastelingen. De lezingen vinden plaats in verschillende bibliotheken verspreid door heel Nederland. We vragen aandacht voor hun schatten, en bieden de kans om kennis te maken met handschriften uit de verschillende collecties en met recent onderzoek hierover.

Deze tweede bijeenkomst vindt plaats in Den Haag in Museum Meermanno. Claudine Chavannes-Mazel zal dan spreken over de misvattingen over een van de bekendste Nederlandse miniaturen, te vinden aan het begin van de Wrake van Jeruzalem (Meermanno 10 B 21) door Jacob van Maerlant, geïllustreerd en gesigneerd door Michiel van der Borch in 1332. Sinds de beschrijving in de 19de eeuw is er het etiket ‘val van Jeruzalem’ opgeplakt. Mannen zouden stenen over de muren gooien en een vrouw houdt een schotel met gebraden kip vast. Maar klopt deze interpretatie wel? Door nauwkeurig naar de tekst te kijken zal Claudine Chavannes-Mazel antwoord geven op deze vragen.

We nodigen u van harte uit om deze Manuscript Monday bij te wonen. Verspreid dit bericht vooral onder allen van wie het hart sneller gaat kloppen bij het zien van middeleeuwse boeken!