6 april tot en met 3 juli 2022

Constantijn Huygens. Geuren en Beelden


Locatie Huygens' Hofwijck en Huygens' Swaensteyn

In 2022 vieren we de voltooiing van de online database met zijn uitvoerige correspondentie van Constantijn Huygens. Om dit luister bij te zetten, organiseren de Voorburgse musea Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn twee tentoonstellingen in samenwerking met Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en NL-Lab van het KNAW Humanities Cluster. Vanaf 5 april ‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’ en in het najaar de omvangrijke presentatie ‘Constantijn Huygens. Een leven in Brieven’.

Parfumeur

‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’ staat in het teken van nieuwe perspectieven en primeurs rondom Constantijn Huygens. Zo zal in samenwerking met De Jonge Academie Constantijns tot nu toe vrijwel onbekende kwaliteit als parfumeur worden belicht. Een van de door hem ontworpen geuren is gereconstrueerd op basis van een eigenhandig recept. In samenwerking met de cosmeticafirma HUYGENS PARIS en de Zwitserse producent Givaudan kan de bezoeker deze geur straks zelf ruiken, of er een geurkaars van aanschaffen. De geur van de Gouden Eeuw.

Gerrit Rietveld Academie

Onder de titel Rietveld – Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us? gaan tien studenten van de Jewellery – Linking Bodies afdeling van de Gerrit Rietveld Academie onder meer in op de schaduwzijde van het tijdperk waarin Huygens leefde.  De tien kunstprojecten worden tentoongesteld in Huygens’ Hofwijck, zowel tijdens deze tentoonstelling als de brievententoonstelling in het najaar.

Tijdens ‘Geuren en Beelden’ wordt een uitvoerige randprogrammering van lezingen, workshops en concerten aangeboden. Het rijk geïllustreerde boek Constantijn Huygens. Een leven in brieven met een bloemlezing van brieven uit Constantijns leven is vanaf 2 april verkrijgbaar bij de betere boekhandel.