16-10-2020

De Vliegende Podcast zaagt dramaserie Vliegende Hollanders door

Vanaf 18 oktober zendt AVROTROS de dramaserie Vliegende Hollanders uit over vliegtuigbouwer Anthony Fokker en KLM-oprichter Albert Plesman. Marc Dierikx vergelijkt in De Vliegende Podcast de dramaserie met de historische gebeurtenissen. Zo had hij liever het haar afgepakt van Fedja van Huêt. Anthony Fokker was namelijk veel kaler.

De Vliegende Podcast geeft een kijkje achter de schermen bij het schrijven van de televisieserie Vliegende Hollanders, het episch drama over het begin van de Nederlandse burgerluchtvaart en de twintig jaar durende vete tussen grondleggers Albert Plesman en Anthony Fokker. Scenarioschrijver Thomas van der Ree en schrijverscollectief Winchester McFly gaan elke week dieper in op de creatieve uitdagingen om dit verhaal op het scherm te krijgen en samen met Marc Dierikx vergelijken zij scènes met de historische achtergronden.

Kritische historicus

In de Vliegende Hollanders worden vliegtuigbouwer Anthony Fokker en KLM-oprichter Albert Plesman gevolgd in het Interbellum. In die tijd groeide Nederland uit tot een belangrijke speler in de internationale luchtvaart. De afleveringen zijn geschreven door het schrijverscollectief Winchester McFly. Scenarioschrijver Thomas van der Ree was de projectleider van het schrijverscollectief en hij wist verreweg het meeste over wat er historisch gezien daadwerkelijk was gebeurd. Daardoor had hij in het schrijfproces steeds vaker de rol van degene die het opnam voor de historische gebeurtenissen. Deze rol stond echter het creatieve proces in de weg. Tijdens zijn research kwam Thomas regelmatig boeken van Marc Dierikx tegen. Het was daarom een logische stap om Marc te vragen om mee te lezen en de rol van kritische historicus op zich te nemen.

Tegenstrijdige gevoelens

Marc zei ja, maar hij heeft wel tegenstrijdige gevoelens bij zijn rol in het productieproces. Het beeld is krachtiger dan letters op papier. Hij vreest dat de moeite die hij zich in de afgelopen dertig jaar heeft getroost om een waarheidsgetrouw beeld te schetsen van Fokker met deze serie in één klap teniet wordt gedaan.  In de eerste aflevering van De Vliegende Podcast geeft Marc toe dat zijn onderzoek naar Fokker wel kenmerken heeft van een obsessie. Meerdere keren heeft hij gedacht alles te weten over Fokker, maar telkens ontdekte hij weer nieuwe informatie. Dit resulteerde in meerdere boeken over Anthony Fokker, waarvan voorlopig de laatste twee jaar geleden verscheen bij het Amerikaanse Smithsonian Books. En moet hij nu door deze dramaserie tot ver na zijn pensionering weer het beeld bijstellen?

Marc realiseert zich dat een historisch drama een verbeelding is van iemand anders. Als historicus ben je per definitie een toeschouwer, terwijl een scriptschrijver juist midden in het verhaal staat en dat zo mooi mogelijk wil vertellen. Dat schuurt altijd wel een beetje. Wel vindt Marc dat de scenaristen er bijzonder knap in geslaagd zijn om in de buurt te blijven van de karakters. Hoewel de hoofdpersonen fysiek weinig op de historische figuren lijken. Marc had graag Fedja van Huêt zijn haar afgepakt, want in het echt had Fokker niet zoveel haar. Hopelijk kan hij samen met Thomas kleine correcties aanbrengen door middel van deze podcast. De podcast vind je hier.

Vliegende Hollanders op NPO1

De hoofdrollen worden vertolkt door onder anderen Fedja van Huêt, Daan Schuurmans, Bram Suijker en Steef de Bot. De serie, één van de duurste in de Nederlandse geschiedenis, is geregisseerd door Joram Lürsen. Hij is onder meer bekend van de films Bankier van het Verzet en In Oranje. Vliegende Hollanders is vanaf 18 oktober 2020 elke zondagavond om 21.20 uur te zien op NPO1 en is zijn geheel te streamen op NPO Plus.