Onderzoeksgroep Kennis- en Kunstpraktijken
Specialisatie Kennis-, kunst- en wetenschapgeschiedenis. Materiële cultuur, smaak. Performatieve & digitale methoden

Biografie

Marieke Hendriksen is kunst- en wetenschapshistoricus. Zij studeerde kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en cultuurwetenschappen in Utrecht, Hull, en Londen. Ze promoveerde in 2012 aan de Universiteit Leiden op een wetenschapshistorisch proefschrift over de materiële en visuele cultuur van de achttiende-eeuwse Leidse anatomische collecties. Haar boek Elegant Anatomy verscheen bij Brill in 2015. Tussen 2012 en 2019 werkte Hendriksen als postdoc en gastonderzoeker bij het National Maritime Museum in Londen, de Rijksuniversiteit Groningen, het Max Planck Instituut voor Wetenschapsgeschiedenis in Berlijn, de Universiteit Utrecht, het Royal College of Surgeons in Edinburgh, het Science History Institute in Philadelphia, en Columbia University in New York.

Het onderzoek van Hendriksen richt zich op de materiële en zintuiglijke kenniscultuur van met name de geneeskunde en de chemie in de vroegmoderne Nederlanden (ca. 1600 – ca. 1800). Daarbij gebruikt zij vernieuwende methoden zoals het reconstrueren van historische instrumenten en technieken. Ze publiceerde wetenschappelijk artikelen over onder meer medicijnkistjes, anatomische modellen, gebrandschilderd glas, taxidermie, alchemie, metalen en edelstenen als geneesmiddelen, en over methodologische onderwerpen zoals het toepassen van digitale en performatieve methoden in de wetenschapsgeschiedenis.

In 2019 ontving Hendriksen een KNAW Early Career Award, een prijs voor veelbelovende onderzoekers die in staat worden geacht vernieuwende en originele onderzoeksideeën verder te ontwikkelen. In 2022 werd zij verkozen tot Fellow van de Royal Historical Society (UK), en zij is voorzitter van Gewina, het Belgisch-Nederlands Genootschap voor Wetenschaps- en Universiteitsgeschiedenis.