9 oktober 2020

Lezing over het meeslepende leven van Johannes Swammerdam (1637-1680)


Locatie Rijksmuseum Boerhaave of Live Stream YouTube
Aanvang/einde 14:00 - 15:00 uur

Het Rijksmuseum Boerhaave ontving onlangs dankzij een schenking het boek Historia insectorum generalis, ofte algemeene verhandeling van de bloedelose dierkens van Johannes Swammerdam. Naar aanleiding daarvan vertelt Eric Jorink meer over het leven van Johannes Swammerdam. De lezing is in het museum of via een livestream via YouTube te volgen.

Als onderzoeker heeft Johannes Swammerdam altijd in de schaduw gestaan van Antonie van Leeuwenhoek. Dat had gedeeltelijk te maken met het feit dat Swammerdam jong stierf, en ook dat Van Leeuwenhoek veel nadrukkelijker zichzelf afficheerde als onderzoeker. Toch was het Swammerdam die als eerste in de Republiek zich stortte op de bestudering van insecten en microscopische entiteiten. Dat hij minder bekend is, is ook het gevolg van zijn veelbewogen leven, waarin radicale filosofische gedachten, jaloerse collega’s en een godsdienstige crisis een grote rol speelden.

Prof. dr. Eric Jorink is Teylers hoogleraar aan de Universiteit Leiden en onderzoeker aan het Huygens ING. Hij is specialist op het gebied van de wetenshapsgeschiedenis van de vroegmoderne tijd en werkt aan een biografie van Swammerdam.