Carmen Schmechel is historicus van de scheikunde en geneeskunde en werkt als postdoctoraal onderzoeker aan het Huygens Instituut van de KNAW binnen het ERC-project PRESERVARE. Haar onderzoeksgebied omvat vroegmoderne theorieën en praktijken van fermentatie in de Lage Landen tussen 1600 en 1800, met een bijzondere focus op hun rol in voedselconservering.
Daarvoor leidde zij aan de Freie Universität Berlin een meerjarig project, gefinancierd door de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), over theorieën van fermentatie in de wetenschap en filosofie in vroegmodern Europa (DFG „Fermentation: Eine Wissensgeschichte”, Grant no. 432256662). In bredere zin is zij geïnteresseerd in de verwevenheid van theorie, praktijk en observatie, en in de manieren waarop wij transformaties van materie begrijpen en conceptualiseren, onder andere via analogieën (bijvoorbeeld analogieën met algemeen bekende natuurlijke fermentatieprocessen zoals in wijn of brood).
Haar werk is gepubliceerd in The British Journal for the History of Science, Ambix en Early Science and Medicine onder andere. Haar meest recente artikel, “Leaven of Dough, Ferment of Gold: The Breadmaking Analogy in Medieval Metallic Transmutation”, is gepubliceerd in het speciale nummer van Ambix getiteld “The Chymistry of Life”. Carmen Schmechel is vicevoorzitter van de Division for the History of Chemistry van de European Chemical Society en lid van het bestuur van de Fachgruppe Geschichte der Chemie van de Duitse Chemische Vereniging.