29-10-2020

Virtueel tijdreizen met de Den Bosch Time Machine

Tijdens de Den Bosch Data Week klonk op woensdagmiddag 28 oktober het startsein van de ‘Den Bosch Time Machine’. Deze tijdmachine brengt 800 jaar aan lokale geschiedenis digitaal tot leven. Het Huygens ING is één van de partners die deze nieuwe Time Machine gaat helpen realiseren.

Navigeren door ruimte en tijd

Wethouder Huib van Olden ondertekende in het Groot Tuighuis met vijf organisaties een intentieverklaring om de komende jaren te werken aan de Time Machine. Hij noemt het “een droom voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van ’s-Hertogenbosch. Van onderzoekers en beleidsmakers tot de creatieve, educatieve en toerismesector – iedereen kan hier een schat aan informatie halen. Het is als het ware een Google Earth én Facebook voor het verleden. Persoonlijke netwerken uit de middeleeuwen worden weer zichtbaar en je kan er moeiteloos navigeren door de historische stad in ruimte en tijd.”

Big data uit het verleden

Dieke Wesselingh, hoofd Erfgoed ’s-Hertogenbosch legt uit: “Samen met de deelnemende organisaties verbinden we alle digitale data over de geschiedenis van de stad, haar inwoners en bezoekers, en koppelen die aan kaarten en 3D-modellen.” Technieken als kunstmatige intelligentie en automatische handschriftherkenning helpen bij de analyse en interpretatie van de big data.

Het gaat om heel veel soorten gegevens zoals boedelbeschrijvingen, bouwtekeningen, bevolkingsregisters en archeologische en bouwhistorische gegevens. Maar ook middeleeuwse manuscripten, historische objecten, afbeeldingen, audiofragmenten, schilderijen en persoonlijke verhalen van Bosschenaren kunnen worden gebruikt.

Inspiratiebron

Juist door de big data uit het verleden bij elkaar te brengen ontstaan er mogelijkheden om nieuwe vragen te stellen en verbanden te leggen. “De grote winst is dat we straks met inzichten uit het verleden, het heden beter kunnen begrijpen en de stad kunnen ontwikkelen voor de toekomst”, aldus Dieke. De Den Bosch Time Machine kan zo een inspiratiebron zijn om oplossingen te vinden voor actuele vraagstukken.

Uiteindelijk komen er diverse applicaties en toegangen speciaal voor de verschillende doelgroepen, zoals voor toerisme, educatie en stedenbouwkundigen. Bezoekers en bewoners kunnen bijvoorbeeld met de smartphone door de tijd reizen en ter plekke bekijken hoe de stad er vroeger uitzag dankzij technieken als virtual en augmented reality.

Samenwerken

Erfgoed ’s-Hertogenbosch is sinds deze woensdag ook officieel toegetreden tot Time Machine Europe. Dit Europese netwerk brengt diverse lokale Time Machines bij elkaar. Waaronder de Nederlandse uit Amsterdam, Limburg, Utrecht en Friesland. Alle betrokkenen leren van elkaar en dragen bij aan het verbinden en uitwisselen van data.

“Om ons doel te bereiken werken we samen met andere gemeentelijke onderdelen, onderzoeksinstituten, onderwijs, musea, de toeristische sector, maatschappelijke partners, de creatieve industrie en natuurlijk de inwoners van ’s-Hertogenbosch”, zegt Dieke. “Ook de vele vrijwilligers zijn onmisbaar in het toegankelijk maken van de big data over ons erfgoed. Het wordt een virtuele tijdmachine voor een toonaangevende Datastad, voor en door de stad.”

Het project wordt gecoördineerd door Erfgoed ’s-Hertogenbosch in samenwerking met Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING), Jheronimus Academy of Data Science (JADS), Creatieve vakschool SintLucas, Avans Hogeschool en het Europese netwerk over militair erfgoed EFFORTS.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de projectpagina van de Den Bosch Time Machine: www.denboschtimemachine.eu