Nederlands | English
 

Simon Vestdijk: De Duivelskunstenaar

Hij werd door Menno ter Braak ‘de duivelskunstenaar’ genoemd, en door Adriaan Roland Holst ‘de man die sneller schrijft dan God kan lezen’. En niet voor niets, want Simon Vestdijk (1898-1971) heeft een kolossaal oeuvre bij elkaar geschreven: 52 romans, 57 novellen en korte verhalen, 33 essaybundels en ruim 20 dichtbundels.

sv085-edit_5846cee83aa3e-1920x_

Met de briefwisselingen en vertalingen bij elkaar zes meter aan boeken, aldus zijn biograaf Wim Hazeu. Tot zijn bekendste werken behoren de www.vollmerwatchtime.com romans Terug tot Ina Damman (1934), De kellner en de levenden (1949) en De koperen tuin (1950) en de essaybundel De glanzende kiemcel (1950). In de nalatenschap is nog veel onuitgegeven verhalend proza, poëzie en beschouwend werk te vinden. En dit terwijl Vestdijk pas op 33-jarige leeftijd voor het schrijverschap koos en soms maandenlang door zware depressies niet tot schrijven in staat was. Lees het hele verhaal van Huygens ING onderzoekers Peter Kegel en Marc van Zoggel op Literatuurmuseum.nl.

Het Literatuurmuseum is een online platform over de Nederlandse literatuur. Op de website worden grote en kleine gebeurtenissen uit onze literatuurgeschiedenis op innovatieve wijze tot leven gebracht, voor een breed publiek van liefhebbers, scholieren,vollmerwatchtime docenten en onderzoekers. Het Literatuurmuseum is een samenwerkingsproject van Huygens ING en het Literatuurmuseum (voormalig Letterkundigmuseum).