30-09-2020

The Riddle of Literary Quality krijgt Brits vervolg

De Britse Arts and Humanities Research Council (AHRC) heeft een subsidie van £ 300.000 toegekend aan het onderzoeksproject Novel Perceptions. In dit project van de University of Wolverhampton en het Huygens ING worden lezersmeningen over de literaire kwaliteit van hedendaagse Engelstalige fictie verzameld en onderzocht.

In november 2020 lanceert het projectteam de ‘2020 Reader Review’, een grote enquête waarin lezers wordt gevraagd om de literariteit van 400 recente romans te beoordelen. Daarnaast gebruiken de onderzoekers innovatieve computationele methoden om de taal en stijl van de romans te analyseren. Het doel is om te onderzoeken waarom fictie ervaren wordt als literair: welke eigenschappen van een tekst dragen daaraan bij, en welke invloed hebben factoren zoals genre, thema en het geslacht van de auteur. Het interdisciplinaire project, getiteld ‘Novel Perceptions: naar een inclusieve canon’, duurt 18 maanden.

De uitkomsten van het onderzoek zullen een bijdrage leveren aan het debat over de canon van de Engelse literatuur, de werken waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze goed, belangrijk en de moeite van het bestuderen waard zijn, en ervoor zorgen dat de canon divers en inclusief is – geschikt voor de eenentwintigste eeuw.

Aan de University of Wolverhampton kan het Novel Perceptions-project voortbouwen op al bestaande samenwerking met een groot aantal projectpartners, waaronder de BBC, Libraries Connected en de British Library, onder andere voor ‘Novels That Shaped Our World’, een engagementsproject van de BBC waarin een jaar lang uitvoerig aandacht wordt besteed aan drie eeuwen Engelstalige romans. Afgelopen januari lanceerden de Wolverhampton-onderzoekers een reeks online enquêtes om na te gaan hoe lezers reageren op de 100 romans die geselecteerd werden door een panel bestaand uit onder anderen romanschrijver Kit de Waal en journalist Stig Abell. Het team lanceerde ook de enquête ‘Novel Memories’, om te onderzoeken hoe mensen zich fictie die ze in het verleden hebben gelezen herinneren, en wat er gebeurt als ze die opnieuw lezen. De Novels That Shaped Our World-enquêtes omvatten het grootste onderzoek ooit naar Engelstalige fictie.

Hoofdonderzoeker van Novel Perceptions, hoogleraar Engelse literatuur Sebastian Groes zei: “Van Black Lives Matter tot de # MeToo-beweging: we leven in een tijd waarin veel emancipatorische bewegingen verandering eisen in de manier waarop de samenleving wordt bestuurd. Novel Perceptions vraagt ons kritisch te kijken naar de canon van de Engelse literatuur. Van jongs af aan zijn we doordrongen van het idee dat we elitaire literatuur moeten lezen en ervan moeten genieten. Literatuurwetenschappers hebben echter vaak moeite om uit te leggen waarom boeken een plaats in de canon verdienen. In plaats van te vertrouwen op de autoriteit van onderwijsinstellingen en literaire critici, luistert ons project naar de stem van de mensen om te begrijpen welke boeken volgens hen goed zijn. ”

Mede-onderzoeker van het Huygens ING Karina van Dalen-Oskam, hoogleraar computationele literatuurwetenschap: “Novel Perceptions probeert het Nederlandse onderzoek dat is uitgevoerd in het project ‘The Riddle of Literary Quality ’te repliceren. Het doel van het project is om de perceptie van lezers van Engelstalige romans te analyseren, maar de resultaten zullen naar verwachting ook in het Verenigd Koninkrijk leiden tot bewustwording en het veranderen van bestaande leesgewoonten. En dat zal helpen om een meer divers, inclusief lees-‘dieet ‘ voor te stellen. We moeten allerlei soorten teksten kunnen lezen om ons leven op een goede manier in te richten. ”

De onderzoekers hopen dat hun werk lezen en bibliotheekbezoek bevordert en dat het een rol zal spelen in het bewustwordingsproces rond canoniciteit in de context van de huidige debatten over inclusiviteit, diversiteit en voorkeur. Ze zullen hun onderzoek voor een breed publiek zichtbaar maken in grote evenementen, sociale media-activiteiten, door samen te werken met literaire festivals in het Verenigd Koninkrijk en door middel van publicaties.

Projectpartners zijn onder meer de British Library, Libraries Connected, Writing West Midlands, de Library and Information Association (CILIP), het Wellcome Center for Cultures and Environments of Health van de University of Exeter. Het onderzoeksteam bestaat verder uit Dr. Aidan Byrne (Engelse literatuur, Universiteit van Wolverhampton), Dr. Laurie Hanquinet (computersociologie, Vrije Universiteit Brussel) en Dr. Tom Mercer (psychologie, Universiteit van Wolverhampton).

Het project wordt gelanceerd tijdens het Being Human Festival op maandag 16 november. Je kunt het project volgen via de website en op social media: Twitter en Facebook.

Lees meer over de School of Humanities van de University of Wolverhampton op hun website.

Lees meer over The Riddle of Literary Quality.