Nederlands | English
 

Propaganda voor de polder

Dinsdag 4 november 1924. Herman de Man, pseudoniem en vanaf 1943 de officiële naam van Salomon Herman Hamburger (1898-1946), schrijft vanuit zijn tijdelijke woonverblijf aan de Nieuwe Gracht 53B in Utrecht een indringende brief aan ‘Den Heeren Simons en Van Suchtelen, Directeuren der Wereldbibliotheek’.

De brief volgt op een bezoek van De Man aan de uitgeverij de zaterdag ervoor en bevat ‘het grootste gedeelte’ van een nieuwe, omvangrijke novelle, ‘Het beeld der baanvegers’, bedoeld voor het eerstvolgende Winterboek. De tekst is nog niet klaar. De Man belooft het slot van het verhaal de volgende avond te sturen, maar hij heeft haast en wil niet langer wachten met het inzenden van zijn materiaal: lees het hele verhaal van Huygens ING onderzoeker Peter Kegel op Literatuurmuseum.nl.

man0061_58d9091284725-400x_
Herman de Man, 3 juli 1923 bron: literatuurmuseum.nl
 
 
Literatuurmuseum.nl is een online platform over de Nederlandse literatuur. Op de website worden grote en kleine gebeurtenissen uit onze literatuurgeschiedenis op innovatieve wijze tot leven gebracht, voor een breed publiek van liefhebbers, scholieren, docenten en onderzoekers. Literatuurmuseum.nl is een samenwerkingsproject van Huygens ING en het Literatuurmuseum (voormalig Letterkundigmuseum).