Nederlands | English

Projectomschrijving

De Prize Papers zijn documenten die door Britse kapers in de periode 1652-1815 op vijandelijke schepen werden buitgemaakt. Zij worden bewaard in het archief van het High Court of Admiralty in The National Archives te Kew (Londen). Ongeveer een kwart van de Prize Papers is afkomstig van Nederlandse schepen. Deze deelcollectie – circa 1000 dozen – bevat naast scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en ondervragingen van bemanningsleden ook zo’n 38.000 zakelijke en particuliere brieven. De brieven zijn uit alle lagen van de samenleving afkomstig en de meeste hebben hun bestemming nooit bereikt.

Onderzoek

De grote variëteit van de Prize Papers maakt het geschikt voor verschillende typen onderzoek. De Prize Papers zijn daarom voor uiteenlopende onderzoeksvragen te gebruiken, bijvoorbeeld voor ontwikkelingen in taal en dialect, handel, materiële cultuur, sociale relaties en kennisoverdracht van de 17e tot in de 19e eeuw. Een groot internationaal onderzoeksproject van de universiteiten van Oxford en Birmingham onder leiding van Jelle van Lottum richtte zich aan de hand van de ondervragingen van bemanningsleden op de migratie van zeelieden en de verspreiding van menselijk kapitaal. Dit onderzoek werd gefinancierd door de Economic and Social Research Council (2011-2016).

Door de Sailing Letters, een project van de Koninklijke Bibliotheek uit 2004, raakten de Prize Papers onder een brede groep van Nederlandse onderzoekers bekend. Om deze rijke en veelzijdige bron verder bekend te maken, zijn tussen 2008 en 2013 vijf Sailing Letters Journaals verschenen.

01 VERANTWOORDING DSC02405 32-1845-1
Doos HCA 32 / 1845.1: Een doos met scheepspapieren, processtukken, scheepsjournaal, kasboekjes en een portefeuille met een Frans gebedenboekje, buitgemaakt in de zeventiende eeuw tijdens de Tweede en Derde Engelse Oorlog. Bron: Sailing Letters Journaal IV, Zutphen: Walburg Pers, 2011, 12; foto: Erik van der Doe


Digitalisering

Huygens ING is als penvoerder bij projecten rond de Prize Papers betrokken. Het initieerde mee de oprichting van een Prize Papers Consortium NL in 2011, waarin onderzoekers van verschillende Nederlandse erfgoed- en onderzoeksinstellingen zijn verenigd. De toekenning in 2015 van een omvangrijke subsidie aan Huygens ING door Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, maakt het mogelijk documenten uit ruim 100 geselecteerde dozen te laten conserveren en digitaliseren. Er is geld beschikbaar voor 160.000 pagina’s. Al eerder maakten subsidies van Metamorfoze conservering en scanning van Prize Papers mogelijk. In 2007 ging het om zeven dozen (pilot Koninklijke Bibliotheek; afbeelding 2); in 2014 om tien dozen (thema slavernij/slavenhandel van het Nationaal Archief). Het Huygens ING-project loopt van januari 2016 tot juli 2018.

Doos HCA 30 / 223: Een van de met subsidie van Metamorfoze geconserveerde dozen, waarbij de documenten zijn gevlakt en verpakt in nieuwe omslagen. Bron: Sailing Letters Journaal V, Zutphen 2013, 22; foto: Erik van der Doe
Doos HCA 30 / 223: Een van de met subsidie van Metamorfoze geconserveerde dozen, waarbij de documenten zijn gevlakt en verpakt in nieuwe omslagen. Bron: Sailing Letters Journaal V, Zutphen: Walburg Pers, 2013, 22; foto: Erik van der Doe


Deelproject: VRE

Om het gedigitaliseerde maar niet geordende materiaal toegankelijk te maken zal door Huygens ING een Virtual Research Environment (VRE) ontwikkeld worden. Een VRE is een online systeem waarmee wetenschappers en geïnteresseerden gezamenlijk aan een onderzoeksproject kunnen werken. De VRE wordt gefinancierd door Samenwerkende Maritieme Fondsen.

 

Contact

dr. Jelle van Lottum

drs. Marijcke Schillings

 

Online artikelen over onderzoek in Prize Papers:

Brieven als Buit: Het belang van het handschrift.

“Aanstotelijke uijtdrukkingen” en andere zaken leren uit de gekaapte brieven.

Verwijzing naar Nederlandse websites:

www.gahetna.nl   (zoekterm: Sailing Letters)

www.brievenalsbuit.nl

www.gekaaptebrieven.nl

www.brill.com   (zoekterm: Prize Papers Online)

www.metamorfoze.nl