Nederlands | English
 

Nieuws

Nieuwe teksten uit dagboek Anne Frank ontsloten

De Anne Frank Stichting presenteerde 15 mei samen met het Huygens ING en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, de afgeplakte tekst van twee pagina’s uit het eerste, rood-geruite dagboek van Anne Frank. Dankzij nieuwe technieken is de afgeplakte tekst leesbaar gemaakt.  Meer dan 70 jaar na de publicatie van ‘Het Achterhuis’ zijn  twee pagina’s, die Anne Frank op 28 september 1942 in haar dagboek heeft geschreven, voor het eerst openbaar gemaakt.

In haar eerste, rood-geruite dagboek zijn twee hele pagina’s afgeplakt met bruin gompapier. Tijdens een regulier onderzoek naar de conditie van de dagboeken van Anne Frank in 2016 worden ook de afgeplakte pagina’s gefotografeerd. Dankzij fotobewerkingstechnieken kan de tekst worden ontcijferd. De teksten die vandaag voor het eerst openbaar zijn gemaakt, staan niet op zichzelf. Ze maken deel uit van de dagboekaantekeningen waarmee Anne Frank op 12 juni 1942 is begonnen. De ontsloten teksten worden meegenomen in het wetenschappelijk onderzoek dat de Anne Frank Stichting sinds 2010 samen met het Huygens ING verricht naar de dagboeken van Anne Frank en haar ontwikkeling als schrijfster.

Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting zegt hierover: “Anne Frank schrijft op ontwapenende wijze over seksualiteit. Zij is, zoals iedere puber, nieuwsgierig naar dit onderwerp. Ook op andere, niet afgeplakte pagina’s schrijft zij erover.”

Frank van Vree, directeur NIOD: “Wie de nu ontdekte passages leest, zal een glimlach niet kunnen onderdrukken. De schuine moppen zijn klassiekers onder opgroeiende kinderen. Ze maken duidelijk dat Anne, met al haar gaven, vooral ook een gewoon meisje was.”

Lex Heerma van Voss, directeur Huygens ING: “Anne Frank was een gewoon meisje met literaire kwaliteiten en aspiraties, in extreme omstandigheden. Aan haar dagboek kon ze alles toevertrouwen. Ook de nu leesbaar geworden pagina’s getuigen daarvan.”

We weten niet waarom Anne Frank de pagina’s heeft afgeplakt. Wat we wel weten is dat Anne regelmatig naar haar dagboeknotities keek en er veranderingen in aanbracht. Zo schreef Anne in een van haar notities van 28 september 1942, dat ze bepaalde ‘dingen’ achteraf van een ‘nieuw standpunt’ bekeek. “De dingen die ik hiervoor allemaal heb geschreven, heb ik nu ten dele heel anders bekeken, maar ik kan geen blz. uit mijn dagboek scheuren […].”

Over wat er op de afgeplakte pagina’s staat schrijft Anne op 28 september 1942: “Deze verknoeide blz. zal ik maar benutten om “schunnige” moppen op te schrijven.” Zij zit dan krap drie maanden ondergedoken in het Achterhuis. In een poging om een in haar ogen ‘verknoeide’ pagina in haar geliefde dagboek te redden, noteert zij eerst vier  ‘schunnige’ moppen. Van die moppen stapt Anne over naar het onderwerp seksuele voorlichting en doet net alsof zij die aan iemand moet geven.  Uit die passage blijkt dat Anne zelf voor die tijd op vooruitstrevende wijze was voorgelicht. Het ligt voor de hand dat dat door een van haar ouders gebeurd is.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de website van de Anne Frank Stichting.

 

‘Kijk nu eens daadwerkelijk naar literaire kwaliteit’

Stereotypen belemmeren eerlijke beoordeling vrouwelijke auteurs

Het literaire werk van vrouwen wordt nog altijd minder literair gevonden dan dat van een man. Corina Koolen onderzocht waar het verschil in waardering voor vrouwelijke en mannelijke auteurs vandaan komt. Haar conclusie: we laten onze beoordeling te veel beïnvloeden door stereotype-bevestigende elementen in de tekst. Koolen, werkzaam als onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (onderdeel van de KNAW), promoveert op vrijdag 18 mei aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). 

> Lees verder…

 

De mensen van TRIADO – deel 4: Rutger van Koert

In de vierde aflevering van de interviewserie ‘De mensen van TRIADO’ is het woord aan Rutger van Koert, softwareontwikkelaar bij de afdeling Digital Infrastructure van het KNAW Humanities Cluster. Bekijk het interview met Rutger van Koert op YouTube. > Lees verder…

 

NWO kent 13,8 miljoen euro toe aan CLARIAH PLUS

Donderdag 12 april is aan het geesteswetenschappelijk consortium van ruim 20 instellingen, onder leiding van het Huygens ING, 13,8 miljoen euro toegekend voor het ontwikkelen van CLARIAH PLUS, een nationale digitale infrastructuur voor de Geesteswetenschappen. > Lees verder…

 
 

Overig Nieuws

 

Huygens ING is onderdeel van het KNAW HuC

Het KNAW Humanities Cluster is een alliantie van het Meertens Instituut, het Huygens ING en het IISG. Het KNAW Humanities Cluster is in 2016 opgericht om samenwerking tussen drie wetenschappelijke instituten te stimuleren, met als doel het geesteswetenschappelijk onderzoek, nationaal en internationaal, te verbeteren door continue innovatie op het terrein van infrastructuur en Digital  Humanities.

U kunt ons vinden in het Spinhuis in de oude binnenstad van Amsterdam

Ons bezoekadres:
Spinhuis
Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK AMSTERDAM

Ons postadres:
Huygens ING
Postbus 10855
1001 EW  AMSTERDAM

E-mail: info(@)huygens.knaw.nl
Telefoon: +31 20 224 68 00