Nederlands | English
 

MOOC Middelnederlands: oude literatuur in nieuw jasje

Sinds 8 november 2017 staat MOOC Middelnederlands online. Deze Massive Open Online Course bevat educatieve filmpjes over de hoogtepunten uit onze middeleeuwse literatuur, zoals Karel ende Elegast en Reinaert de vos. Karina van Dalen-Oskam werkte aan dit initiatief mee en geeft het college over Jacob van Maerlant.De MOOC is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en is online vrij toegankelijk voor scholieren, leerkrachten, studenten en een breed publiek van geïnteresseerden.

Oude literatuur in een nieuw jasje

Het contrast kan niet groter zijn: onze oudste Nederlandstalige literatuur en de modernste onderwijstechnieken in één project. In twaalf gefilmde colleges, die elk bestaan uit een reeks korte dynamische kennisclips, worden de belangrijkste onderwerpen uit de Middelnederlandse literatuurgeschiedenis aangesneden. Prof. dr. Karina van Dalen-Oskam heeft het college over Jacob van Maerlant gecoordineerd. De eerste twee delen heeft zij geschreven en gepresenteerd. De overige delen zijn door Jos Biemans en Frits van Oostrom ingevuld.

MOOC_logo_achtergrond

Meerwaarde

De colleges kwamen tot stand door een intensieve samenwerking tussen experts van middeleeuwse letterkunde. In totaal werkten meer dan 35 experts uit Vlaanderen en Nederland aan de MOOC. 25 van hen namen plaats voor de camera om op bevlogen wijze te vertellen over de middeleeuwse auteurs en hun werk. Er worden niet alleen stukjes voorgelezen, maar de literatuur wordt ook in beeld gebracht. Er zijn handschriften en oude drukken gefilmd die de kluis normaal nooit verlaten. Voorbeelden van deze topstukken zijn de Beatrijs-codex, het handschrift-Van Hulthem met daarin de oudste toneelteksten uit ons taalgebied en het beroemde Gruuthuse-handschrift. Al het materiaal bevindt zich bovendien in het publieke domein. MOOC Middelnederlands is gekoppeld aan een erg liberale licentie die het verder verspreiden van het materiaal enkel aanmoedigt.

De MOOC Middelnederlands is te vinden op de website van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde: www.moocmnl.kantl.be.

sprekers