Onderzoeksgroep Kennis- en Kunstpraktijken
Contact weixuan.li@huygens.knaw.nl
+31 (0)20-2246800

Biografie

Weixuan Li is promovendus in het project Virtual Interiors as Interfaces for Big Historical Data Research, een samenwerkingsverband van het Huygens Instituut en de Universiteit van Amsterdam, onder co-leiding van Prof. Charles van den Heuvel en Prof. Julia Noordegraaf. Haar dissertatieproject probeert het leven van kunstenaars in het Amsterdam van de Gouden Eeuw te contextualiseren door middel van gelaagde deep mapping om de relatie tussen het stedelijk weefsel en de locatiekeuze van kunstenaars binnen de stad te begrijpen.

Weixuan waagde zich in 2016 op het onontgonnen terrein van de digitale kunstgeschiedenis toen ze begon aan haar onderzoeksmaster Nederlandse Kunsten aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 werd ze geselecteerd als de pre-PhD fellow bij het digital humanities center, Creative Amsterdam: An E-Humanities Perspective (CREATE), aan de UvA. Haar pre-PhD projecten bij CREATE omvatten 1) Visualizing the spread of Ideas, 2) Imitation and emulation in Rembrandt’s neighborhood, en 3) Constructing a network of artistic ideas through Iconography. Het laatste werd door de internationale organisatie, Historians of Netherlandish Art, geselecteerd als een van de drie digitale kunstgeschiedenisprojecten voor de Digital Humanities Advancement Grant in de V.S. In het voorjaar van 2018 begon ze haar stage bij het Huygens Instituut onder auspiciën van Prof. Charles van den Heuvel, werkend aan het Golden Agents project. Haar onderzoeksmaster (cum laude) werd afgesloten met een scriptie, Deciphering the art and market in the Dutch Golden Age: Insights from digital methodologies, die de scriptieprijs van de Faculteit der Geesteswetenschappen won en genomineerd werd voor de UvA scriptieprijs.

Voordat Weixuan naar Nederland verhuisde, werkte zij als transporteconoom in Boston na haar afstuderen aan het dual-masters programma in Urban Planning and Transportation aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Weixuan komt oorspronkelijk uit China en studeerde Stedenbouw en Economie aan de Universiteit van Peking. Weixuan combineert haar opleiding in digitale methoden aan het MIT en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en streeft ernaar onderzoek in de geesteswetenschappen en geavanceerde informatietechnologie samen te brengen.