Terug naar het overzicht
Afdeling Geschiedenis
Contact sietske.van.der.veen@huygens.knaw.nl
+31(0)20 224 6817

Sietske van der Veen rondde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) een master Geschiedenis af, met een keuzevak in Holocaust- en genocidestudies aan de Universiteit Leiden (UL) en een onderzoeksstage bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), over netwerken en overlevingskansen met betrekking tot de Joodse Raad voor Amsterdam. Haar masterscriptie was een casestudy naar de motieven van de verpleegsters van de Nederlandse Ambulance voor het oostfront (1941-1944), waarover ze ook wetenschappelijk publiceerde. Hiervoor behaalde ze een bachelor Taal en communicatie met onder meer een minor in journalistiek, eveneens aan de UvA.
Naast en na afloop van haar studie werkte ze vier jaar als freelance historicus en journalist voor onder andere Historisch NieuwsbladMaarten!, Stichting 1001 Vrouwen en Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Bovendien was ze een kleine twee jaar inhoudelijk projectmedewerker voor de Maand van de Geschiedenis en het Canonnetwerk (Nederlands Openluchtmuseum). Ook volgde ze een online cursus over Holocaustbronnen bij Yad Vashem in het kader van het internationale onderzoeksproject European Holocaust Research Infrastructure (EHRI).
Bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) doet ze als promovendus onderzoek naar de sociale mobiliteit en integratie van Joodse Nederlanders met een hoge(re) sociale status (1880-1940). Haar onderzoek is onderdeel van ‘Tegen de stroom in’, een gezamenlijk project van het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Beide instituten zijn onderdeel van de KNAW Humanities Cluster. Haar promotor is prof. dr. Lex Heerma van Voss, met ondersteuning van prof. dr. Karin Hofmeester, prof. dr. Leo Lucassen en prof. dr. Kees Mandemakers.

Research output in PURE

Onderzoeksprojecten

Publicaties