Onderzoeksgroep Computationele Literatuurwetenschap
Specialisatie Stilistiek in het kader van neerlandistiek en Nederlandstalige literatuur
Contact katja.tereshko@huygens.knaw.nl
+31 (0)20-2246866

Biografie

Ekaterina Tereshko is een veelzijdige wetenschapper met een sterke achtergrond in de taalkunde en een grote interesse in literatuurstudies. Met een bachelordiploma in Germaanse Talen (Nederlandse taal) van de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg heeft haar uitstekende bachelorscriptie haar een prestigieuze prijs opgeleverd van het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg. Vervolgens heeft ze masterdiploma’s behaald in Taaltheorie en Taalgeschiedenis van Europese talen (SPb), evenals Meertalige Communicatie aan de Universiteit Gent in België.

Tijdens haar promotieonderzoek heeft ze uitgebreide ervaring opgedaan als docent Nederlands aan de Lomonosov Staatsuniversiteit te Moskou, waarbij ze literatuur in haar lesaanpak integreerde. Vervolgens heeft ze gewerkt als junior onderzoeker aan het Instituut voor Taalkunde van de Russische Academie van Wetenschappen, waar ze actief heeft bijgedragen aan het Poesia21-project.

Op dit moment werkt Ekaterina aan haar postdoctorale onderzoek, waarbij ze zich richt op de stilistische kenmerken van Nederlandse teksten binnen het Impact & Fiction-project. Dit onderzoeksproject combineert haar passies voor literatuur en taalkunde, waardoor ze de wisselwerking tussen taal, literatuur en esthetische ervaring kan verkennen. Haar brede expertise en toewijding aan taal- en literatuuronderzoek maken haar een waardevolle wetenschapper op het gebied van Nederlandse taalkunde en literatuurstudies.