Terug naar het overzicht
Afdeling Geschiedenis
Specialisatie Publieksgeschiedenis, crowdsourcing, digitale edities. Cultuurgeschiedenis, wetenschappelijk erfgoed, boekgeschiedenis en visuele cultuur.
Contact esther.van.gelder@huygens.knaw.nl
+31(0)20-224 6829

Esther van Gelder (1979) is cultuur- en wetenschapshistoricus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de natuurlijke historie, wetenschappelijk erfgoed en publieksgeschiedenis. Zij is opgeleid als cultuurwetenschapper aan de Universiteit Maastricht en de Katholieke Universiteit Leuven, en promoveerde in 2011 aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over de zestiende-eeuwse botanicus Carolus Clusius, uitgegeven als Tussen hof en keizerskroon. Carolus Clusius en de ontwikkeling van de botanie aan Midden-Europese hoven (LUP, 2011). In 2012 ontving zij een 2-jarige NWO-Rubiconsubsidie voor het project Selling the Nature’s Nature: Jan Christiaan Sepp’s publishing projects on the flora and fauna of the Netherlands (1762-1811) (Universiteit Utrecht). Daarnaast realiseerde zij voor het Huygens ING tussen 2011 en 2015 een grootschalige digitale editie van de correspondentie van Carolus Clusius. Aansluitend werkte zij als tentoonstellingsmaker en assistent-conservator in Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum en specialiseerde zij zich met tentoonstellingen, lezingen, blogs en boeken in de praktijk van de publieksgeschiedenis. Voor het Huygens ING is zij werkzaam als coördinator crowdsourcing voor het project REPUBLIC (digitale ontsluiting Resoluties Staten-Generaal, 1576-1796).

 

Belangrijkste publicaties

Terry van Druten & Esther van Gelder, 200 soorten groen – Botanische kunst van Franz en Ferdinand Bauer (Uitgeverij Thoth, 2019). Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in Teylers Museum, Haarlem.

Esther van Gelder e.a. (red.), ‘Dingen die ergens toe dienen’ – Verhalen over materiele cultuur van wetenschap (Hilversum: Verloren, 2017).

Esther van Gelder (red.), Clusius Correspondence: a digital edition-in-progress (Huygens ING / KNAW, December 2015).

Nederlandsche vogelen 1770-1829. Facsimile-uitgave met inleiding en wetenschappelijke inhoudsopgave (Tielt/Den Haag: Uitgeverij Lannoo, 2014 + nog 2 latere drukken).

Esther van Gelder (red.), Bloeiende kennis. Groene ontdekkingen in de Gouden Eeuw (Hilversum: Verloren, 2012).
Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in Rijksmuseum Boerhaave, Leiden.

Esther van Gelder, Tussen hof en keizerskroon. Carolus Clusius en de ontwikkeling van de botanie aan Midden-Europese hoven (Leiden: LUP, 2011).

Publicaties