Onderzoeksgroep Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap
Contact antia.wiersma@huygens.knaw.nl
+31 (0)20-2246828

Biografie

Antia Wiersma studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en studeerde af op de geannoteerde draaiboeken van twee radiodocumentaires die werden uitgezonden door Radio Noord. Deze biografische portretten van twee markante Groninger Vrouwen, te weten Andrea Elkenbracht (pianiste en pedagoge) en Clara Asscher-Pinkhoff (kinderboekenschrijfster en in het Interbellum een belangrijke persoon in Joods Groningen maakten onderdeel uit van een grotere serie.

Na het afronden van haar studie heeft ze een aantal jaren in het bedrijfsleven gewerkt als PR & Marketing medewerker. Vervolgens is ze werkzaam geweest in de PR & Marketing van Teylers Museum en daarna bijna 10 jaar als hoofd communicatie & educatie van het Mauritshuis in Den Haag. In die hoedanigheid was ze onder andere eindverantwoordelijk voor de communicatie en educatie rondom blockbuster tentoonstellingen als Hans Holbein de Jongere, Hollanders in Beeld en Droom van Italië. Van 2010 tot en met september 2017 werkte zij bij Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Laatstelijk in de hoedanigheid van manager van de afdeling Collecties, Onderzoek en Advies en als plaatsvervangend directeur.

Sinds 2018 is zij buitenpromovendus aan de RuG waar zij biografisch onderzoek doet naar dr. W.H. (Lilian) Posthumus-van der Goot (1897-1989), de eerste gepromoveerde econome van Nederland én een van de drie oprichtsters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV). Zij hoopt in 2024 te promoveren op deze biografie.