12-11-2021

Langverwachte synthese Het raadsel literatuur van Van Dalen-Oskam verschenen

Donderdag 11 november vond de online lancering plaats van het boek Het raadsel literatuur. Is literaire kwaliteit meetbaar? van Karina van Dalen-Oskam. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Dirk van Miert, directeur van het Huygens ING.

In het boek Het raadsel literatuur presenteert Karina van Dalen-Oskam de langverwachte synthese van de resultaten uit het spraakmakende onderzoeksproject The Riddle of Literary Quality. Dit computationele onderzoek liep van 2012-2019 en onderzocht formele patronen in hedendaagse romans. Al bij de start van het onderzoek was de kritiek niet van de lucht en werden er felle discussies gevoerd in de media over de haalbaarheid en het nut van het onderzoek. Tegelijkertijd waren veel lezers nieuwsgierig genoeg om massaal mee te werken aan Het Nationale Lezersonderzoek. Ruim 14.000 lezers vulden in 2013 die grote enquête in over wat zij als literair bestempelden. Ook het proefschrift Reading beyond the female van Corina Koolen zorgde weer voor een grote discussie.

In de presentatie ging Karina van Dalen-Oskam in op het toekennen van waarde aan romans, de meetbaarheid van literaire kwaliteit en natuurlijk de uitkomsten van haar onderzoek. De presentatie is online terug te zien op het YouTube-kanaal van het Huygens ING. Daarnaast is er ook nog een website bij het boek, waarop nog veel meer informatie is terug te vinden.