Nederlands | English
 

Irene van Renswoude op Gala van de Wetenschap

Irene van Renswoude stond dinsdag 28 november tussen o.a. Robbert Dijkgraaf, André Kuipers, Kitty Nijmeijer en Ronald Hanson op het Gala van de Wetenschap 2017. Het Gala vond plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam en was met zo’n 800 bezoekers al weken uitverkocht.

Quantuminternet

Wetenschap ontwikkelt snel en is soms moeilijk bij te houden. Daarom komen topwetenschappers bijeen op het Gala van de Wetenschap om te vertellen over de nieuwste ontwikkelingen in hun vakgebied. Het thema van de avond was ‘revolutie’ en dat bleek. André Kuipers opende de audemars piguet replica watches avond met een blik op wetenschap vanuit zijn ervaringen in de ruimte. Daarna vertelde Ronald Hansons, de wetenschappelijk directeur van het Delftse QuTech, over het baanbrekende experiment in 2015 waarmee zijn team quantumverstrengeling aantoonde. Nu wil hij nog v0or 2020 met die technologie een quantuminternet aanleggen tussen Delft, Den Haag, Leiden en Amsterdam.

2017-11-30-PHOTO-00001332

Zwaartekrachtgolven

Nikhef-wetenschapper Jo van den Brand zoekt mee naar de beroemde zwaartekrachtgolven. Hij is druk bezig om de Einstein Telescope (ET) naar Nederland halen. Deze enorme ondergrondse faciliteit meet minstens tien maal nauwkeuriger dan de huidige detectoren. En ET zal kosmische volumes kunnen aftasten die meer dan duizend keer zo groot zijn. En Kitty Nijmeijer, hoogleraar Membrane Materials and Processes, legde uit hoe geavanceerde membranen in de water- en energiesectoren zorgen voor het terugwinnen van waardevolle grondstoffen en ons grondwater echt schoon houden.

Bent u er klaar voor?

En tussen al dat bèta-geweld maakte Irene van Renswoude in haar column tijd voor enige reflectie en stelde zij de vraag: ‘Technologische vernieuwing. Bent u er klaar voor?’

‘Elke ingrijpende vernieuwing gaat gepaard met angst om oude vaardigheden kwijt te raken en de controle te verliezen. Bezorgdheid over iwc replica watches betrouwbaarheid van kennis en informatie is een terugkerend thema in de lange geschiedenis van de media. Daarom maken nieuwe digitale toepassingen gebruik van oude, herkenbare beelden om gebruikers te laten wennen. Zo maakte het pictogram van een envelop de eerste mailers duidelijk waar het programma voor was, het versturen van berichten. Die envelop staat nog steeds op uw smartphone. De afbeelding werd gekozen vanwege het geruststellende effect. Ja, dit was een nieuwe technologie, maar heus niet eng. Maar zolang we vasthouden aan oude vormen en oude taal, maken we onvoldoende gebruik van alle mogelijkheden van een inmiddels-al-niet-meer-zo-heel-erg-nieuwe technologie. We staan aan de vooravond van revolutionaire nieuwe inzichten. Wij onderzoekers moeten nu leren om op een nieuwe manier te kijken en te denken, om nog meer te profiteren van de digitale revolutie.’

Lees hier de hele column: Column Irene van Renswoude Gala 2017.
IWC Aquatimer Replica Watches

2017-11-30-PHOTO-00001326