Nederlands | English
 

‘Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796’ nu online in te zien

Op 25 juni 2015 werd op het symposium ‘De Staten-Generaal op papier en in de praktijk, 1576-2015’ het boek ‘Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796′ van prof. dr. Theo Thomassen gepresenteerd. Vanaf nu is dit boek ook online raadpleegbaar op de website van het Huygens ING.

instrumenten

De Staten-Generaal hebben tussen 1576 en 1796 ruim een half miljoen besluiten genomen. Deze besluiten zijn vastgelegd in honderden resolutieregisters en vormen de kern van een archief dat meer dan 1200 meter beslaat. De Staten-Generaal hadden invloed op alle uithoeken van de wereld. Het archief van deze machtige instelling vormt dan ook een bron van onschatbare waarde voor de geschiedenis van Nederland.

Wie ze effectief wil raadplegen en interpreteren, wie zijn weg wil vinden tussen duizenden resolutieboeken, brievenbundels, verbalen, rekeningen, aktenboeken, traktaten en eigentijdse archieftoegangen, moet niet alleen enig inzicht zien te verwerven in de toenmalige administratieve gewoontes, maar ook in rol die de vergadering speelde binnen het bondgenootschap, de institutionele omgeving waarbinnen ze haar taken uitvoerde, de typen activiteiten die ze daarbij ontplooide en de manier waarop ze die activiteiten organiseerde. Door de gebrekkige documentatie van de werkprocessen en procedures en de talloze ingrepen die de archieven hebben ondergaan moet men daarbij onder alle interpretatielagen zien te kruipen die er gedurende vier eeuwen overheen zijn gelegd.

Dit boek is geschreven om die sluiers op te lichten door een gedetailleerde analyse van de archieven en van de werkprocessen die die archieven hebben gegenereerd. Het kan daardoor worden gelezen als een biografie van de archieven van de Staten-Generaal en als een biografie van de Staten-Generaal zelf.

Bekijk Instrumenten van de macht. De archieven van de Staten-Generaal 1576-1796