Nederlands | English
 

HyperCollate enthousiast ontvangen op XML Prague

Ronald Haentjens Dekker en Elli Bleeker presenteerden vrijdag 9 februari op de conferentie XML Prague HyperCollate, een nieuwe datamodel om de variatie in en tussen teksten nog beter te modelleren.

Het vastleggen van tekstvariaties, zowel in een tekst als tussen verschillende tekstversies, replica watchesin TEI-XML, en dan vooral de meer complexe gevallen, levert bestaande rekenmodellen verschillende uitdagingen op. Met een hypergraph los je veel van die problemen op. In Praag hebben Elli en Ronald aangetoond hoe hun hypergraph datamodel HyperCollate in staat is om TEI-tekst dusdanig te verwerken dat het de resultaten bij het collationeren significant verbetert. Hele complexe manuscripten (of het nu een literaire of historische tekst is) worden door HyperCollate op een natuurlijke manier opgeslagen en verwerkt. Onderzoek naar tekstvariatie wordt hiermee naar een significant hoger niveau getild.

HyperCollate is enthousiast ontvangen op XML Prague. Zo tweette Norman Walsh, auteur van de officiële documentatie over DocBook, naar www.ttw-clones.com aanleiding van de presentatie: ‘Digital humanists work on and solve some of the hardest, most interesting problems in markup’.

Tweet over HyperCollate