Nederlands | English
 

Gezocht: Stagiair(e) (masterniveau) voor publicatieproject rondom de zestiende-eeuwse botanicus Carolus Clusius aan het Huygens ING

 

Het Huygens ING en de Hortus botanicus Leiden zijn op zoek naar een stagiaire die gedurende 3 maanden wil meewerken aan een publicatieproject rondom de zestiende-eeuwse botanicus Carolus Clusius.

 

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Den Haag) en de Hortus botanicus Leiden zijn op zoek naar een stagiaire die gedurende 3 maanden (in deeltijd is langer mogelijk) wil meewerken aan een publicatieproject rondom de zestiende-eeuwse botanicus Carolus Clusius.
In 2015 bestaat de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden 425 jaar. Dit vormt de aanleiding om een jaar lang aandacht te besteden aan de oprichter van de tuin, de geleerde Carolus Clusius (1526-1609). Aan het Huygens ING, afdeling wetenschapsgeschiedenis, wordt gewerkt aan de digitale publicatie van de correspondentie van Clusius. Deze brieven zijn geschreven door tientallen personen uit verschillende sociale lagen, van vorsten tot apothekers, van geleerden tot tuinlieden, mannen en vrouwen.

De bedoeling is om begin 2015 een deelpublicatie van de brieven online te zetten en om die in (12) maandelijkse blogs op de websites van het Huygens ING en de Leidse Hortus te belichten. Je taken zijn dus tweeledig:

1. Assisteren bij het klaarmaken van de digitale publicatie van een deel van de Clusiusbrieven: – Meedenken over de selectie van de brieven
- Systematisch nakijken van de metadata van de brieven
- Meeschrijven aan de teksten voor de website bij de digitale publicatie
- Je werkt daarvoor in een door het Huygens ontwikkelde digitale editietool (eLaborate) en in WordPress.

2. Zelf samenstellen van twaalf blogs voor de websites van de Hortus botanicus Leiden en het Huygens ING. -In overleg met de projectleden bepalen van interessante onderwerpen (planten, brieven, correspondenten).
-Onderzoek doen voor die stukjes.
-Schrijven van twaalf blogs.

Je wordt bij je werkzaamheden geholpen door de wetenschapshistorici van het Huygens ING en medewerkers van de Leidse Hortus.
De werkzaamheden vinden plaats aan het Huygens ING in Den Haag. Bij voorkeur tussen november- maart 2015.

Eisen:
-Interesse in vroegmoderne (wetenschaps-)geschiedenis -Interesse in digitale tools
-Goede passieve talenkennis; de brieven zijn onder andere in het Latijn, Frans, Duits, Spaans
-Vlotte pen

Meer informatie bij de projectleider:
Dr. Esther van Gelder