Nederlands | English
 

Generale Missiven Deel XIV verschenen

Op maandag 23 oktober overhandigde Lex Heerma van Voss in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden het eerste exemplaar van de Generale Missiven deel XIV aan editeur Hugo s’ Jacob en José van Dijck, president van de KNAW. De Generale Missiven zijn de periodieke brieven waarin de bestuurders van de VOC in Batavia verslag deden van de ontwikkelingen in het koloniale rijk in Azië en Zuid-Afrika aan hun opdrachtgevers in de Nederlandse Republiek.

Generale Missiven

W.Ph. Coolhaas, de eerste editeur van de Generale Missiven, schatte in dat er tien delen nodig zouden zijn om de Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie, 1610-1799 te publiceren. Hij bleek iets te optimistisch. Dankzij de inzet van Hugo s’ Jacob publiceerde het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis nu deel XIV (in twee banden) in de internationaal belangwekkende serie Generale Missiven van Gouverneurs-Generaal en Raden aan Heren XVII der Verenigde Oostindische Compagnie. Het gaat om de missiven van de periode 17 oktober 1761 tot en met 15 mei 1767, de eerste helft van het gouverneur-generaalschap van Petrus Albertus van der Parra.

IMG_5639

Keerpunt

De publicatie van deel XIV is een keerpunt in de serie. Alle toekomstige delen verschijnen voortaan in eerste instantie digitaal. Publicatie in boekvorm wordt daarvan afgeleid. Nu is nog het omgekeerde het geval: de publicatie in boek is het uitgangspunt, en daarvan wordt een pdf online gepubliceerd.

Ridder

De publicatie markeerde tevens het afscheid van dr. Hugo s’Jacob, de vierde editeur sinds het begin van het project. Het behaagde de koning om Hugo s’ Jacob voor al zijn werk een lintje te geven. Voortaan mag hij zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Het lintje werd namens de burgemeester van Leiden uitgereikt door wethouder Robert Strijk. De wethouder noemde s’ Jacob consequent ‘oom Hugo’, een koosnaam die s’ Jacob kreeg van de vele Aziatische studenten die hij als vrijwilliger begeleidde in hun zoektocht door de archieven van de VOC.

IMG_5656