Nederlands | English
Loading Events
22 november 2017

Minisymposium bij de boekpresentatie van Je neemt jezelf mee overzee

Jan Fels emigreerde twee keer in zijn leven naar Australië; de eerste keer met zijn moeder, de tweede keer met zijn vrouw. Twee keer stond hij na een paar jaar op een kruispunt: nu terugkeren of ‘voor altijd’ blijven? Het werd het eerste, maar Australië heeft hem nooit meer losgelaten. Wat begon als een willekeurige verzameling van krantenknipsels en boeken, veroorzaakt door ‘heimwee’ naar Down Under, liep uit op een serieuze zoektocht naar alles wat met emigratie naar Australië te maken had. Zijn zoektocht resulteerde in het boek Je neemt jezelf mee overzee.

Het persoonlijke relaas en de bevindingen van Fels werpen een nieuwe blik op (r)emigratie. Welke overheidsbelangen speelden mee? Hoe verging het de Nederlanders op werkgebied? Hoe zagen de Aussies de emigranten? Hoe bleven de voorlichters in de loop der jaren hun werk doen na kritiek op de rooskleurige voorlichting? En misschien wel de hamvraag: wanneer ben je succesvol als emigrant?

Aan deze vragen wijden wij, voorafgaand aan de boekpresentatie, op 22 november aanstaande een minisymposium. We nodigen u van harte uit om deze bijeenkomst bij te wonen. Wilt u zich voor 20 november 2017 aanmelden? Bij overtekening worden de inschrijvingen op volgorde van binnenkomst afgehandeld.

Programma

15.00-15.15 uur Inloop met koffie en thee

Welkom door Marijke van Faassen (Huygens ING)

15.15-15.30 uur Migrantenstemmen

Jan Fels: ‘Leven in twee werelden’

Brenda van Dijk ‘Eigen waarheid of wetenschappelijk verantwoord?’

‘De fascinatie van een getuige deskundige voor emigratieonderzoek.’ Vragen aan Jan Fels

15.30-16.15 uur Migrantenstudies

15.30-15.45 Eline Groenewegen (Universiteit Leiden): ‘Een maand op zee: Emigrantenvervoer per schip naar Australië’

15.45-16.15 Rik Hoekstra en Marijke van Faassen (Huygens ING): ‘Zolders, schoenendozen en digitale archieven’ (demo B-versie ICO-app)

16.15- 16.30 uur Boekpresentatie

Uitgever Jan-Willem Gerth aan het woord

Aanbieding eerste exemplaar aan Nonja Peters (Director of History of Migration Experiences (HOME) Centre at Curtin University, Australia

Dankwoord Nonja Peters

16.30-17.30 uur Borrel

Locatie:
Koninklijke Bibliotheek
Prins Willem-Alexanderhof 5
Den Haag