Nederlands | English
Loading Events
07 december 2016

U wordt uitgenodigd voor de feestelijke boekpresentatie van:

‘Nieuwe Maren: Amsterdam 1534-1535: Een ooggetuigenverslag van de opkomst en ondergang van de wederdopers te Amsterdam, 1534-1535’, geredigeerd en ingeleid door J.W.J. Burgers en P. Knevel. Verschenen bij Uitgeverij Verloren te Hilversum.

 

Nieuwe maren_cover
In 1534 en 1535 werd Amsterdam herhaaldelijk opgeschrikt door het optreden van de wederdopers, radicale geloofshervormers die opzien baarden door naakt door de straten te rennen en die in mei 1535 zelfs trachtten gewapenderhand de macht in de stad over te nemen. Na die bloedige aanslag maakte de stadsregering korte metten met de beweging door de daders en hun sympathisanten te executeren. De gebeurtenissen zijn heet van de naald opgetekend door een ooggetuige die lid was van de magistraat en dus goed geïnformeerd. Die auteur, naar alle waarschijnlijkheid te identificeren als de schepen Joost Sijbrandszoon Buyck, schreef een dagboekachtige tekst die hij de titel ‘Nieuwe maren’ gaf. Dit werk wordt hier voor het eerst in een kritische editie uitgegeven, met een uitvoerige inleiding over auteurschap, ontstaan en overlevering van de tekst, en over de historische achtergronden van de beschreven zaken.

Het boek verschijnt als deel 7 uit de DHK-reeks bronnenpublicaties en tekstedities Manuscripta Mennonitica.

Programma

16.00 uur Welkomstwoord
16.05 uur Inleiding door prof. dr. J.W.J. (Jan) Burgers
16.25 uur Inleiding door dr. P. (Paul) Knevel

Daarna zal het eerste exemplaar van het boek worden uitgereikt.
Tenslotte kunnen we elkaar ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.

De bijeenkomst vindt plaats in de kerk van de Doopsgezinde gemeente Amsterdam, Singel 452 te Amsterdam. In de onmiddellijke omgeving is geen parkeergelegenheid.

U wordt verzocht uw komst aan te melden op: Mennonitica-uba@uva.nl

Locatie: