04-11-2021

Enny de Bruijn winnaar van de Professor van Winterprijs 2021

De Professor van Winterprijs 2021 gaat naar Enny de Bruijn voor haar boek De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt in de hervormde kerk te Herwijnen, waar een belangrijk deel van de geschiedenis zich afspeelt.

De jury koos unaniem voor het boek van journalist en historisch onderzoeker Enny de Bruijn, omdat zij niet alleen haar materiaal beheerst, maar ook de kunst van de interpretatie en die van haar pen. Lees hier het juryrapport en kijk hier de uitreiking terug.

‘Enny de Bruijn heeft een indringend en relevant boek van uitzonderlijke schoonheid geschreven’, zegt juryvoorzitter Hanno Brand. ‘Het komt maar zelden voor dat een historicus er zo overtuigend in slaagt om aan de hand van één enkele collectie van egodocumenten een boerendorpsgemeenschap in zoveel verschillende facetten tegen het licht te houden. En dat gebeurt dan ook nog in een verhalende stijl waar menig romanschrijver de pen bij aflikt.’

De Professor van Winterprijs is een tweejaarlijkse prijs voor de beste publicatie op het gebied van de lokale en regionale geschiedenis in Nederland verschenen in de periode 2019-2020.
Het prijzengeld is ter beschikking gesteld door de Stichting Prof. Van Winterfonds en bedraagt € 3.500,-. De jury, samengesteld onder auspiciën van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, bestond uit prof. dr. Hanno Brand, dr. Sophie Elpers, prof.dr. Renger de Bruin, prof.dr. Elise van Nederveen Meerkerk en dr. Joost Rosendaal.