Nederlands | English
 

Digitalisering van Dutch Prize Papers in The National Archives te Londen van start gegaan

De Prize Papers zijn documenten die door Britse kapers in de periode 1652-1815 op vijandelijke schepen werden buitgemaakt. Zij worden bewaard in het archief van het High Court of Admiralty in The National Archives te Kew (Londen). Ongeveer een kwart van de Prize Papers is afkomstig van Nederlandse schepen. Deze deelcollectie – circa 1000 dozen – bevat naast scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en ondervragingen van bemanningsleden ook zo’n 38.000 zakelijke en particuliere brieven.

TNA_05

De grote variëteit van de Prize Papers maakt de bron zeer geschikt voor verschillende typen onderzoek. De Prize Papers zijn daarom voor uiteenlopende onderzoeksvragen te gebruiken, bijvoorbeeld voor ontwikkelingen in taal en dialect, handel, materiële cultuur, sociale relaties en kennisoverdracht van de 17e tot in de 19e eeuw. Een groot internationaal onderzoeksproject van de universiteiten van Oxford en Birmingham onder leiding van Jelle van Lottum richtte zich aan de hand van de ondervragingen van bemanningsleden op de migratie van zeelieden en de verspreiding van menselijk kapitaal.

TNA_03

De toekenning eind 2015 van een omvangrijke subsidie aan Huygens ING door Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, maakt het mogelijk 160.000 bladzijden van documenten te laten conserveren en digitaliseren. Het Huygens ING-project loopt van januari 2016 tot juli 2018.

In nauwe samenspraak met The National  Archives is in november 2016 een definitieve selectie van documenten vastgesteld met een evenwichtige spreiding over de 17e, 18e, 18e-19e en 19e eeuw. Door medewerkers van The National Archives in Kew is hard gewerkt om de digitalisering voor te bereiden.

Vanaf half januari 2017 zijn twee medewerkers van MicroFormat Systems met het scannen begonnen!

Bekijk hier het Prize Papers online project

Met dank aan MicroFormat voor toezending van en aan The National Archives voor toestemming tot publicatie van deze foto’s