03-02-2022

Deel 22 Volledige Werken Willem Frederik Hermans verschenen

Op 3 februari 2022 verscheen Deel 22 van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans. Het is het derde van vier delen met zijn Ongebundeld werk. Het boek is uitgegeven door De Bezige Bij in samenwerking met het Willem Frederik Hermans instituut en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis.

De bijdragen die in dit deel zijn bijeengebracht verschenen oorspronkelijk tussen april 1979 (‘Uit mijn dagboek’ in NRC Handelsblad) en februari 1988 (‘Degas’ in NRC Handelsblad). In deze periode publiceerde Hermans onder meer de romans Uit talloos veel miljoenen (1981) en Een heilige van de horlogerie (1987) en de novellen Filip’s sonatine (1980), Homme’s hoest (1980), Geyerstein’s dynamiek (1982) en De zegelring (1984). Vanaf augustus 1983 werkte hij bovendien met tussenpozen aan de roman Au pair, die in september 1989 zou verschijnen. (Lees verder onder de afbeelding.)

Vanuit zijn woonplaats Parijs bleef Hermans daarnaast bijdragen leveren aan kranten en periodieken. Medio april 1979 werd de samenwerking beëindigd met Het Parool, de Amsterdamse krant waarvoor hij ruim vijf jaar lang columns had geschreven onder het pseudoniem Age Bijkaart. Het nieuwe weekblad Nieuwsnet bood Hermans de ruimte om zijn ‘Bijkaart’-stukken voort te zetten. Dat tijdschrift zou echter maar anderhalf jaar bestaan, en daarmee kwam er voor Hermans ook een einde aan het schrijven van een wekelijkse column. Duurzamer was de medewerking aan NRC Handelsblad. Voor de cultuurpagina’s van dit avondblad schreef Hermans sinds begin 1977 gemiddeld eens per maand een paginagrote boekbespreking, tentoonstellingsrecensie of essay. Vanaf 1986 ging hij dergelijke stukken ook schrijven voor Elseviers magazine.

In 1983 respectievelijk 1988 verschenen de verzamelbundels Klaas kwam niet en Door gevaarlijke gekken omringd. Met name bij de samenstelling van deze laatste titel maakte Hermans in vergelijking met eerdere bundels een ruimere selectie, zodat het grootste gedeelte van de verspreide publicaties uit de jaren die dit deel bestrijkt uiteindelijk in boekvorm is herdrukt. Naast artikelen en columns die wel ongebundeld bleven bevat dit deel ook ingezonden brieven, beeldend werk in de vorm van foto’s en tekeningen, en één ongebundeld gebleven verhaal, ‘Een toerist’, een autobiografisch fragment dat in de jaargang 1979 van de Snoecks-almanak verscheen.

Later dit jaar verschijnen ook Deel 23 en Deel 24 van de Volledige Werken. Deel 23, het laatste deel met Ongebundeld werk, bevat voornamelijk langere stukken uit NRC Handelsblad en Elsevier. Het sluit af met enkele teksten uit 1995, het jaar waarin Hermans overleed. Deel 24 bevat onder meer de pulpromans die Hermans kort na de oorlog publiceerde onder het pseudoniem Fjodor Klondyke. Dit deel is het slotdeel van de editie.

Deel 22 van de Volledige Werken van Hermans, uitgegeven door De Bezige Bij in samenwerking met het Willem Frederik Hermans instituut, verscheen eind januari 2022. De Volledige Werken worden vervaardigd door het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Editeurs van dit deel zijn Peter Kegel, Bram Oostveen en Marc van Zoggel.