Nederlands | English

stadhoudersvrouwen

De website bevat brieven van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag: Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675), Mary Stuart (1631-1640) en Mary (II) Stuart (1662-1694), en die van het Friese Hof in Leeuwarden: Sophia Hedwig von Braunschweig-Wolffenbüttel (1592-1642), Albertine Agnes van Oranje-Nassau (1634-1696) en Henriëtte Amalia von Anhalt Dessau (1666-1726). De meeste brieven van deze zes vorstinnen waren tot nu toen niet ontsloten, noch gedigitaliseerd. Deze digitale editie maakt het mogelijk om nieuw wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar de invloed die deze vrouwen hadden op de politieke, culturele en sociale processen, zowel binnen als buiten de zeventiende eeuwse Republiek der Verenigde Nederlanden.

In samenwerking met Koninklijke Verzamelingen Den Haag en Oxford University’s (Women) Early Modern Letters Online, (W)EMLO, heeft het Huygens ING ruim 3.500 brieven bewerkt en beschikbaar gesteld via de portal van EMLO. Hierin is de metadata van het volledige corpus niet alleen integraal doorzoekbaar, maar iedere stadhoudersvrouw heeft ook een eigen catalogus waarin de correspondentie ook afzonderlijk te raadplegen is.

De website biedt tevens toegang tot een digitale tentoonstelling, waarin korte biografieën van de echtgenotes van de stadhouders en enkele voorbeeldbrieven zijn opgenomen. Een inzoombare kaart toont daarnaast de voornaamste verblijfplaatsen van de Hollandse en Friese stadhouders en hun echtgenotes. Binnenkort zal deze tentoonstelling ook het correspondentienetwerk van de stadshoudersvrouwen met behulp van visualisaties zichtbaar maken.

emlokoninklijkeverzamelingen