Nederlands | English
 

Biografie Wolkers van Onno Blom gepresenteerd

Mede dankzij het Huygens ING kon Karina Wolkers vrijdag 20 oktober in de Oude Luhterse Kerk in Amsterdam het eerste exemplaar van Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers door Onno Blom in ontvangst nemen.

Rebels

Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Een belangrijk deel van zijn onderzoek deed hij als onderzoeker van het Huygens ING. Op basis van een schat aan materiaal schetst Blom een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Het litteken van de dood

Verguisd, bejubeld en bekroond

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit. Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.

Blom Onno - © Stephan Vanfleteren - afgekocht

Onno Blom (1969) studeerde cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Hij is schrijver, journalist, columnist voor de Volkskrant en literair criticus voor de Nieuwsshow op Radio 1. Eerder verschenen van zijn hand onder andere Zijn getijdenboek (over Harry Mulisch), Het fabeldier dat Komrij heet en Zo is het genoeg (over het laatste jaar van Jan Wolkers).

(Foto Onno Blom (c) Stephan Vanfleteren)